Publicitat
Publicitat

El mes més càlid a la Terra des que es tenen dades

La temperatura mitjana d'aquest juliol ha estat 0,81 ºC per sobre de la mitjana del segle passat.

Segons l'Agència Nacional dels Oceans i l'Atmosfera (NOAA) aquest mes de juliol ha estat el mes més càlid al planeta des que es tenen dades (any 1880). La temperatura mitjana ha estat de 16,61 ºC; ha sobrepassat en 0,81 ºC la temperatura mitjana de juliol del segle passat. D'aquesta manera s'ha superat el que fins ara havia estat el mes més càlid, el juliol de l'any 1998. 

La desviació de la temperatura respecte de la mitjana ha estat més destacable sobre els mars i els oceans (+0.96ºC) que no pas sobre terra (+0.75ºC).

Hi ha hagut moltes àrees on s'han batut rècords de calor. En destaca el sud de la península Ibèrica, Itàlia i el mar Adriàtic, l'est de l'Àfrica, el nord de l'Amèrica del Sud i grans extensions dels oceans Pacífic i Índic.

A més, la temperatura mitjana registrada entre els mesos de gener i de juliol d'enguany ha estat la més alta des de 1880, ja que ha superat el juliol de l'any 2010, que fins ara havia estat el més càlid.

Les altes temperatures a l'hemisferi nord han fet que la superfície del mar coberta per gel a l'Àrtic fos un 9,5% inferior al que tocaria en aquesta època de l'any. Per contra, a l'Antàrtida la situació és la contrària. Les temperatures normals o lleugerament inferiors a les normals han ajudat a augmentar la superfície del mar glaçada, que ha estat un 3.8% superior a l'habitual al mes de juliol.

Juntament amb les altes temperatures també hi ha hagut sequeres molt importants a punts del centre d'Europa i a algunes zones dels EUA, com Califòrnia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF