Societat 09/05/2020

Els partits insularistes reclamen adaptar l'IVA cultural davant la crisi sanitària

MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera també demanen reduir la quota d'autònoms i allargar els ERTO del sector

Ara Balears
2 min
Les 4 formacions polítiques demanen una sèrie de reivindicacions

PalmaMÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera (GXF) reclamen al govern espanyol que s'adapti l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) cultural, davant la situació que viu aquest sector per la crisi del coronavirus, segons informen en una nota.

Aquesta només és una de les reivindicacions que fan. Les quatre formacions polítiques consideren "imprescindible" que qualsevol mesura cultural de l'Estat s'adapti a la realitat insular, com ara el desenvolupament de "l'Estatut de l'Artista, amb un reglament que permeti ajustar-se a la realitat insular". Altres peticions que fan se centren en la "reducció de la quota d'autònoms" i més "ajudes" per a aquest col·lectiu, sobretot per a aquells "temporals que no estaven donats d'alta en el moment en què es decretà l'estat d'alarma". També troben primordial "allargar els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) en el sector cultural".

Per altra banda, les formacions polítiques consideren "positiu" el Pla de reactivació del Govern en el sector cultural, que consta de cinc plans: un per a les indústries culturals, un de reactivació del sector cultural, un de foment de la cultura per a nous públics, un de coordinació interinstitucional i amb sector privat, i una estratègia de digitalització i foment de la tecnologia en el sector. Això no obstant, reclamen més "concreció" i unes mesures amb contingut que protegeixin les competències dels consells insulars en matèria de cultura".

Han recordat que el sector cultural ha estat un dels "més perjudicats" per la pandèmia i també per les seves conseqüències. De fet, afegeixen que la situació que viuen les "associacions, creadors, autònoms i empreses del sector és especialment greu". Davant això, insisteixen que aquesta crisi sanitària no provoqui "una profunda precarització en el sector, tal com va passar durant la crisi econòmica del 2008".

stats