Societat 26/06/2021

“Tenir més de 50 anys i no estar vacunat és una imprudència”

Experts exposen quatre arguments de per què aquest col·lectiu s’hauria d’immunitzar

3 min
Vacunats amb almenys una dosi, hospitalitzats i morts per covid

BarcelonaLa campanya de vacunació contra el covid és la més ràpida i massiva de la història: en sis mesos, un 22,5% de la població al món s’ha vacunat amb almenys una dosi. A les Balears, el 90% dels més grans de 50 anys, el grup més vulnerable, ja han començat a vacunar-se, però encara hi ha un percentatge gens negligible de reticents en aquestes edats: falten per vacunar amb la primera dosi el 20,8% dels que tenen entre 50 i 59 anys i el 15% en el cas de la franja que va dels 60 als 69 anys. 

“Tenir més de 50 anys i no estar vacunat és una imprudència”, afirma Carlos Rodrigo, vacunòleg de l’hospital Germans Trias i Pujol (Badalona). La gent vulnerable que no es vacuni per elecció, diu, assumeix el risc d’acabar hospitalitzada. “L’edat mitjana a cures intensives se situa al voltant dels 50 anys”, corrobora l’epidemiòloga de la Vall d’Hebron Magda Campins. També la codirectora del grup de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia, Isabel Sola, assenyala que la vacuna és l’única eina a l’abast per superar la pandèmia: “Les dades del món real demostren que la vacuna protegeix. No és una teoria o un acte de fe, és un fet”.

Eficàcia

Eviten hospitalitzacions i morts

Les vacunes tenen uns nivells d’eficàcia superiors al 90% contra les hospitalitzacions i les morts. El primer grup vacunat en què es veieren aquests efectes va ser la gent gran a les residències: es reduí un 71% el risc de contagi, un 88% les hospitalitzacions i un 97% les morts, segons el Ministeri de Sanitat. “Ara no veiem ingressos ni morts a partir dels 70 anys, ja que tots estan completament vacunats”, diu Sola. A les Illes, dels darrers 200 casos detectats, només 29 estaven vacunats: 18 amb una dosi i 11 amb les dues. Cap ha emmalaltit, però poden transmetre el virus. “Per això és important que tothom estigui ben vacunat, per reduir riscos”, subratlla Campins.

Seguretat

Els efectes adversos són raríssims

La comunitat científica ha aconseguit el que en condicions normals trigava més d’una dècada a fer: inventar-se no una, sinó diverses vacunes. No s’han saltat els estàndards de seguretat ni s’han omès passos durant els assajos, però s’han encavalcat fases per produir dades més ràpidament. Els governs hi han posat més finançament que mai, fins i tot abans de saber si les vacunes funcionaven, i fins a 40.000 voluntaris han participat en els assajos. Amb més de 2.800 milions de dosis inoculades al món, qualsevol efecte advers sever és detectable fàcilment. S’estima que a Espanya la trombosi amb trombocitopènia, que genera una caiguda greu de plaquetes i l’única associada clarament a la vacunació amb AstraZeneca, causa quatre casos cada milió de vacunats. La majoria dels casos es poden prevenir.

Normalitat

Permeten recuperar vida social

A Espanya i les Balears hi ha una llarga tradició vacunal i el covid no hauria de ser-ne l’excepció. “Malgrat el mareig institucional amb AstraZeneca, que podria haver erosionat la confiança de la població, afortunadament hi ha una bona acceptació”, afirma Rodrigo. Amb tot, sí que s’està veient que hi ha persones de 60 a 69 anys que no la volen rebre, malgrat ser l’única que s’inocula en aquestes edats. 

Per aquest motiu, la Conselleria de Salut balear considera oferir-los vaccins de les altres farmacèutiques una vegada s’hagi acabat d’immunitzar tots els grups d’edat. “Seria ideal que tothom que ja pugui vacunar-se es vacuni i que s’accelerin les segones dosis dels majors de 50 anys. Però mentre hi hagi gent sense vacunar, caldrà portar la mascareta”, diu Campins. Sola apunta que a partir d’ara hi haurà activitats reservades per als vacunats, com viatjar sense haver de presentar una PCR negativa.

Fiabilitat

Resisteixen la variant Delta

La variant Delta –originària de l’Índia–, més contagiosa, amenaça països amb cobertures vacunals molt elevades: el Regne Unit ha triplicat els contagis, però no les hospitalitzacions ni les morts, i a Israel tenen problemes amb els menors de 16 anys, que encara no estan vacunats. A les Illes, la Delta ja provoca el 24%dels casos que es detecten, però els experts no esperen que hi hagi un augment de la pressió hospitalària prou gran per comprometre el sistema sanitari, atès que els més susceptibles d’emmalaltir estan vacunats. Ara bé, la primera dosi només té una protecció del 33% davant aquesta mutació, si bé la segona arriba fins al 80%.

Remesa rècord de 6 milions de vacunes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir des de Brussel·les que l’Estat batrà de nou el rècord de recepció de vacunes la setmana que ve: arribaran més de 6 milions de dosis. Fins ara se’n rebien 1,5 milions aproximadament, de manera que, segons Sánchez, “s’accelerarà encara més el ritme de vacunació”. Va insistir que es compliran les previsions i que a l’estiu el 70% de la població estarà immunitzada. Fins ahir, uns 24 milions de persones a tot l’Estat havien rebut la primera dosi.

Vials de la vacuna contra el coronavirus
stats