Societat 20/09/2019

Mercats del món

Caòtics, emblemàtics o flotants: et descobrim alguns dels mercats més famosos del planeta

Cristina Torra
6 min
El mercat flotant de Damnoen Saduak, a prop de Bangkok

BARCELONACoberts o a l’aire lliure, caòtics o elegants, indígenes o moderns, especialitzats o generalistes i, fins i tot, flotants o sobre les vies d’un tren. Els viatgers més experts ho tenen clar: per descobrir bé un país s’han de visitar els seus mercats. Olors, colors, sabors, maneres de conservar, tipus de parades o diferents maneres de vendre diuen molt de la cultura d’un país.

Són llocs on és possible barrejar-se amb els locals i observar la seva vida quotidiana, descobrir productes exòtics i diferents maneres de cuinar-los o simplement passejar, perdre’s i fer fotografies. En definitiva, els mercats permeten percebre l’essència de diferents cultures i adonar-se que, tot i viure en un món globalitzat, encara tenim diferències notables que ens enriqueixen. Us convidem a descobrir 10 mercats del món i les seves particularitats. Anem a comprar?

Mercat del peix de Tsukiji, Tòquio (Japó)

Des de l’octubre de l’any passat, la famosa subhasta de tonyina de Tòquio ja no es fa al mercat del peix de Tsukiji, sinó que té lloc al nou mercat de Toyosu. Les autoritats van decidir traslladar la part interior del mercat perquè els turistes no interferissin en la vida diària dels treballadors del mercat. Així, ara se segueix podent visitar la famosa subhasta, però es fa des de passarel·les i miradors alçats habilitats. El mercat segueix sent el mercat majorista de peix més gran del món, i la tradició d’esmorzar sushi després de veure la subhasta tampoc s’ha perdut. Molts dels restaurants que hi havia a Tsukiji també s’han desplaçat a Toyosu i continuen oferint les seves 'delicatessen' per començar bé el dia.

Un treballador del mercat del peix de Tòquio

Borough Market, Londres (Regne Unit)

És el mercat més antic de Londres i, tot i que no amb la mateixa aparença, té més de 1.000 anys d’història. A dins hi trobaràs unes 100 parades amb els menjars més exclusius d’arreu del món: des de fruites exòtiques fins a carns de races estranyes. Un comitè de control de qualitat s’encarrega de provar tot el que s’hi ven per garantir-ne la màxima qualitat. En els últims 15 anys s’ha convertit en una de les parades imprescindibles de tots els turistes que visiten Londres, i la veritat és que una bona opció és anar-hi a l’hora de dinar, perquè a part de mercat també hi ha una zona de parades que preparen menjar al moment.

Una de les entrades al mercat de Borough Market

Gran Basar, Istanbul (Turquia)

Sostres amb arcs pintats de colors llampants, parets decorades de bosses de pell, catifes de colors i milers d’estanteries plenes de ceràmica pintada a mà. Això és el que t’espera en el que es considera un dels basars més grans del món, amb més de 4.000 botigues i negocis repartits en un entramat d’una seixantena de carrers. És com una petita ciutat on treballen unes 20.000 persones que compta amb bancs, cases de canvi, restaurants, oficina de correus i dues mesquites. En aquest caos organitzat s’hi ven absolutament de tot, des d'espècies fins a roba i joieria, passant per productes de neteja i bombetes. Tingueu en compte, però, que si hi voleu comprar bé de preu heu de dominar l’art del regateig.

El Grand Bazar d'Istanbul

Soc de Marràqueix (Marroc)

Un soc és el nom que reben els mercats tradicionals dels països àrabs. El soc de Marràqueix és un laberint comercial que continua del mercat que s’instal·la a la plaça principal de la ciutat, la Jamaa-al-Fna. Carrerons plens de botiguetes i paradetes on s’hi ven de tot, des de roba fins a menjar, i d’on pot ser complicat sortir-ne si no es coneix bé. A primera cop d'ull pot semblar un autèntic caos, però la realitat és que cada carrer està destinat a un producte o artesania. Així, trobem el carrer de les làmpares, el de les bosses de pell, el de les catifes o el de les espècies. És un lloc ideal per impregnar-se de la vida local, però és bo anar-hi amb quatre ulls, perquè també hi circulen motos que poden donar més d’un ensurt.

Una imatge de l'interior del soc de Marràqueix

Mercat d’Otavalo (Equador)

Al Mercat d’Otavalo no només descobriràs les artesanies indígenes de l’Equador, sinó que també hi podràs conèixer la principal ètnia que habita els voltants d’aquesta ciutat: els quítxues. Homes amb camisa i pantalons blancs, ponxo blau i barret i dones amb bruses blanques brodades amb motius florals, faldilla negra i cabells trenats. Venen teixits, bruses, barrets i tot tipus d’artesanies en el que es coneix com el mercat artesanal indígena més important de tot Amèrica del Sud. A la plaça dels Ponxos hi ha activitat diària, però si voleu veure el mercat en plena esplendor i trobar-hi animals i productes frescos, a més d’artesanies, heu d’anar a Otavalo un dimecres o un dissabte.

Una dona a una parada del mercat d'Otavalo, a l'Equador

Mercat de Chichicastenango (Guatemala)

Un altre mercat indígena imprescindible a l'Amèrica Central és el Mercat de Chichicastenango. El Chichi, com el coneixen els locals, s’ha convertit en un dels indrets més turístics de Guatemala, però no ha perdut l’essència. El país és conegut com un indret on conviuen diferents ètnies d’indígenes que segueixen mantenint les seves tradicions. A Chichi descobriràs els quitxés. Amb la seva vestimenta tradicional, baixen de les valls cada dijous i cada dissabte a la ciutat per vendre verdures, productes artesanals i animals. Una explosió de colors i tradició que no us podeu perdre!

Paradistes i visitants al mercat de Chichicastenango a Guatemala

Mercat flotant de Damnoen Saduak (Tailàndia)

A uns 100 quilòmetres de Bangkok, Damnoen Saduak és una ciutat envoltada de canals que cada dia s’omple de barques comerciants. La millor manera d’endinsar-s’hi és llogant una barca i barrejant-se entre les embarcacions locals. D’aquesta manera es poden copsar escenes quotidianes com una senyora que renta roba al canal o una família que navega pel canal i s’acosta fins a una embarcació-restaurant per comprar una sopa de fideus. També s'hi veuen barques plenes de turistes que regategen amb comerciants d’artesania per endur-se un record. Sí, el mercat flotant de Damnoen Saduak és tan famós que en temporada alta hi podeu trobar més turistes que locals. Altres mercats flotants menys turístics a Tailàndia són els d’Amphawa i Taling Chan.

Mercat de Mae Klong (Tailàndia)

El Mercat de Mae Klong munta les seves parades sobre unes vies ferroviàries. Ho heu llegit bé: un mercat sobre uns rails. El tren hi passa unes vuit vegades al dia i és molt curiós veure com, cada vegada, els paradistes desmunten les parades per deixar-lo passar. Ho tenen tot tan mil·limètricament col·locat que només han d’estirar una corda per plegar la parada o enretirar unes caixes amb rodes i deixar les vies lliures. Un cop passen els vagons, el mercat també es torna a muntar en un tancar i obrir d’ulls. Si us pregunteu a qui se li va ocórrer fer un mercat en unes vies de tren, millor que ho feu al revés: ¿qui va fer passar un tren on s’hi fa un mercat? I és que el mercat va ser primer que el tren i els paradistes es van negar a canviar-lo d’ubicació.

El mercat de Mae Klong, a Tailàndia, es munta sobre les vies del tren

Mercat nocturn de Shilin, Taipei (Taiwan)

Taiwan no es podria entendre sense els seus mercats nocturns. Són llocs on els locals aprofiten les hores de menys calor per comprar i per menjar algun cosa. El mercat nocturn de Shilin és un dels més famosos, amb una oferta gastronòmica i d’oci inacabable. Ple de carrerons amb parades de menjar, roba, accessoris i tecnologia, hi podeu passar tota la nit sense avorrir-vos. A part de menjar-hi els plats més típics, també us podreu distreure mentre jugueu a disparar globus amb pistoles d’aire comprimit o pesqueu gambes. Altres mercats nocturns de Taipei recomanables són el de Raohe o el del Huaxi.

El mercat nocturn de Shilin a Taipei

La Boqueria, Barcelona

No podia faltar en aquesta llista. És un dels mercats coberts més antics d’Europa, amb orígens al segle XII. La seva arquitectura, la seva ubicació al bell mig de la Rambla, una de les vies més carismàtiques del ciutat, i les seves parades plenes d’olors i colors l’han convertit en un atractiu turístic imprescindible a la ciutat. Molts locals diuen que ja no hi compren perquè ha perdut l’essència d’un mercat de barri, però els estrangers en surten encantats d'haver descobert les particularitats dels mercats catalans, on també poden menjar-hi els plats més tradicionals. El que és cert és que la Boqueria és un mercat de referència a Barcelona, tant per la qualitat del producte fresc local com per la possibilitat de trobar-hi aliments d’arreu del món.

Una parada del mercat de la Boqueria
stats