La majoria dels placers del mercat de l'Olivar es mostren satisfets amb el nou sistema de recollida selectiva

Dia 4 de juny es va implantar el nou sistema, que ha arribat al 77% de recollida selectiva i als 1.000 quilos de matèria orgànica

Des del passat 4 de juny els 110 establiments que hi ha al Mercat de l'Olivar participen dels sistema de recollida selectiva impulsat per Emaya i la regidoria de comerç de l'Ajuntament de Palma. Es tracta d'un sistema porta a porta, molt similar al que existeix també pels comerços del centre històric de Ciutat, i que implica la separació de la matèria orgànica, els envasos, el vidre i el paper en contenidors separats. Aquest nou sistema ha suposat que els propis placers hagin de separar tots els residus i baixar-los al soterrani del mercat que és on es recullen i es pesen.

Aquest diari ha preguntat als placers quina valoració en fan d'aquest sistema i la majoria s'han mostrat satisfets.

Manoli Muñoz, de Frutas Ismael Cuenca, considera que és una bona iniciativa i que no els ha suposat un esforç molt gran. Hi està d'acord també en Miquel Homar, de Fruites Homar, qui considera que és una bona idea ja que és una mesura positiva i que aposta per la sostenibilitat.

També hi ha opinions negatives pel que fa al nou sistema com la de Miquel Bota que assegura que la mesura és positiva però que s'hauria de fer extensible a tothom. "Suposa més feina per a nosaltres i no veig que obliguin a les grans cadenes com Mercadona o el MacDonalds a separar els seus residus", declara. La majoria dels comerciants però, tot i que reconeixen que els suposa un esforç afegit, es mostren d'acord amb la mesura.

La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha dit que es va fer una campanya informativa per part dels educadors ambientals per informar tots els placers del funcionament del nou sistema. Segons assegura la regidora ha tengut molt bona acollida i ja s'ha començat a traduir en dades perquè s'arriba a un 77% de recollida selectiva, un percentatge molt important segons ha valorat. D'altra banda Truyol ha informat que cada dia es recullen mil quilos de matèria orgànica, d'un total de 1.750 quilos de residus. 

La regidora de sanitat i consum, Antònia Martín, ha volgut agrair la participació de tots els placers ja que d'aquesta manera es redueix el volum de residus que han de passar per la incineració.Per la seva banda el director del Mercat de l'Olivar, Juan Carlos Moll,  ha assegurat que els comerciants del mercat han respost molt bé.

L'Ajuntament estudia ara poder implantar aquest sistema de recollida porta a porta a la resta de mercats municipals de la ciutat.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF