Menys d'un de cada tres joves illencs és religiós

Entre els creients, el percentatge de catòlics de les Balears cau tres punts en un sol any

El Bisbat de Mallorca, en peu de guerra per l’assignatura de Religió. / ISMAEL VELÀZQUEZ

La religió en general és en retrocés a les Balears, però, sobretot, la que cau és la que hi està més arrelada: el catolicisme. El 58% de la població es declara creient en alguna religió, segons una enquesta de la Fundació Gadeso, quatre punts menys que fa un any. Durant el 2019, a més, el percentatge de no creients ha augmentat dos punts, fins al 32%. El 10% restant no varen contestar aquesta pregunta o varen dir que el tema no els importava gens.

El retrocés de la religió es fa més evident entre els joves d'entre 16 i 29 anys: tan sols un 27% es declara creient, tres punts menys que fa un any. Però destaca, sobretot, la davallada del sentiment religiós entre els adults de 30 a 44 anys: si el gener de l'any passat en tenien un 59%, ara són el 52%. Entre els illencs que tenen de 45 a 65 anys i els que en tenen més de 65, respectivament, un 70% i un 89% es declara creient.

La davallada de la religiositat afecta sobretot el catolicisme. Si fa un any el 79% dels creients se'n declaraven seguidors, ara són el 76%. Menys de la meitat dels illencs, un 44,8%, es reconeixen com a catòlics i tan sols un 17,9% dels ciutadans afirma que són practicants. Tot i això, tan sols el 6,9% dels illencs (entre 70.000 i 75.000 persones) van a missa com a mínim una vegada per setmana.

Segons l'estudi de Gadeso els resultats permeten parlar d'una "notable desafecció de la societat balear respecte de les posicions oficials de l'església en general i de l'espanyola en particular". L'enquesta indica que el 99% dels ciutadans està a favor del divorci, el 84% creu que s'ha de poder viure en parella sense casar-se, el 73% està a favor de la Llei de l'avortament i el 65%, del matrimoni homosexual. En canvi, tan sols un 8% defensa el concordat de l'Estat amb el Vaticà i només un 6% està d'acord amb el sistema de finançament de l'Església Catòlica a Espanya.

L'enquesta també mostra que el papa Francesc encara és popular –el 52% dels ciutadans en té una opinió positiva i només el 28% la tenen negativa–, però el percentatge dels que el veuen amb bons ulls ha caigut dos punts en un any. El 75% té una opinió negativa de la cúria vaticana; el 83%, de la Conferència Episcopal, i el 85% la tenen positiva de les ONG de base catòlica.

Diversitat religiosa

Els que creuen en altres religions han passat del 21% al 24%, i d'estaca sobretot l'augment de cinc punts dels seguidors de l'Islam (16,6%), mentre que els protestants han davallat dos punts (5,2%). L'enquesta –que s'ha fet a 400 ciutadans entre el desembre i el gener i té un error estimat màxim d'un 5,5%– indica que tan sols un 1% dels creients és jueu i que hi ha un percentatge semblant de seguidors d'altres religions.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF