Per pa i per sal
Societat 12/02/2022

Menuts, crestes i corets

2 min
Un plat de frit de menuts de pollastre.

PalmaParaules com subsistència, autoconsum i autoabastiment han servit per definir i explicar la nostra gastronomia. La nostra cuina és, en general, d’aprofitament, i la frase “no es pot tudar res”, una màxima que ha conformat moltes de les receptes que omplen les pàgines dels llibres. 

Aquesta manera de pensar es veu de la mateixa manera en la cuina popular i en la cuina senyorial ja que en ambdues s’extreu el màxim rendiment de tots els productes que dona la terra i també dels animals i les seves parts. 

Fins fa ben poc no era gens estrany que hom criàs els animals destinats a alimentar la família, sobretot als pobles. I encara més quan es tractava d’aviram o conills. Una vegada arribada l’hora del sacrifici s’iniciava una litúrgia en què intervenien pocs actors, a vegades només víctima i botxí. Tòrcer el coll als colomins, un cop de garrot als conills, una estirada seca per treure’ls la pell, una única i encertada ganivetada per a una gallina, una cortina espessa de vapor calent, escaldar, plomar, escorxar; accions dures que ens traslladen al principi del temps, accions amb un clar objectiu: procurar l’aliment. 

Aprofitament de les parts menys nobles

Coneixem prou bé de quina manera s’aprofiten les freixures o les parts anomenades menys nobles dels porcs, mens i vedelles. En el cas dels animals de ploma o els conills, aquestes parts s’han destinat més a donar gust al brou, al sofregit o també a la picada. Trobam pocs plats en els nostres receptaris on els menuts siguin els protagonistes principals. En algunes cultures, peces com les potes de gallina tenen una alta consideració, com ocorre amb la gastronomia xinesa o la mexicana. A Extremadura es cuinen amb un sofregit de ceba i pebre amb els quals es fa una salsa, recepta que pertany a una cuina tradicional quasi oblidada. Talment com succeeix amb la cresta del gall aguiada amb salsa, que es fa a llocs com Zamora o Cuenca. El fetge s’empra en patés, macerat en vi i pebre, i el cor de pollastre, tan consumit a Brasil, cuit en ceba o en broquetes torrades al caliu.

La mancança de receptes semblants amb les quals podem treure profit de les parts manco valorades de l’aviram la suplim amb una fórmula magistral, adaptable a les temporades i als aliments que ens permet no tudar res, el frit. Tenim algunes referències escrites, com el frit de sang d’indiot del llibre de Coloma Abrines (1961) on, malgrat el títol, se serveix també del fetge, el ventrell, patates i cebes tendres i s’acompanya amb carxofes arrebossades. I amb la mateixa intenció gaudim del frit de menuts de pollastre, com el que preparava amb mans sàvies n’Antònia Mascaró, que va néixer i viure a Cas Bernat, en plena serra de Tramuntana i que solia cuinar per les festes de Nadal. Amb aquestes quantitats en poden menjar unes sis persones.

Ingredients

l 750 g de ventrells de gallina o pollastre

l 250 g de fetgets de pollastre 

l 6-7 cors 

l 250 g de vermells d’ou no nats 

l 100 g de pèsols 

l 100 g de favetes tendres 

l 6 patates petites 

l 5 carxofes 

l 2 manats de grells 

l 1 porro (la part blanca) 

l 1/2 pebre vermell

l fonoll fresc

l 2-3 pebres coents

l 2-3 fulles de llorer

l alls

Frit de menuts de pollastre

Bullirem els ventrells una hora aproximadament. Colarem i deixarem refredar. Els tallarem a daus.

Tallarem els fetges i els cors del pollastre.

Bullirem els vermells d’ou uns 3-4 minuts. Deixarem que refredin.

Tallarem tota la verdura a daus petits. Pelarem les carxofes fins que eb tinguem els cors i els tallarem en vuit parts. Reservarem.

Posarem oli suficient per fregir en una paella. Fregirem primer les patates amb alguns alls, aprofitant que l’oli és net. Les anirem colant d’oli i les posarem en una greixonera. Seguidament fregirem els pebres coents tallats per la meitat, les fulles de llorer i els alls partits per la meitat i hi posarem el ventrell fins que vegem que s’ha daurat. El colarem d’oli i el posarem a la greixonera. Farem el mateix amb el fetge i el cor, el pebre, els vermells d’ou i les carxofes. Anirem salant cada capa.

Posarem aigua en una paella a part, més petita, i hi courem els pèsols i després les favetes. Reservarem.

Fregirem el grell i el porro i quan vegem que quasi està a punt hi afegirem els pèsols i les favetes, deixarem que es faci un moment i ho posarem a la greixonera procurant treure tot l’oli que puguem.

Picarem el fonoll i l’escamparem sobre la verdura.

Abans de treure el frit a la taula el tornarem a encalentir i remenarem bé perquè es mesclin i confitin totes les capes. Aprofitarem per rectificar de sal i de coent. Si trobam que ha quedat pobre de coent, fregirem un o dos pebres a part i abocarem aquest oli al frit.

El servirem ben calent acompanyat d’unes bones olives i pa.

stats