Societat 03/08/2021

Menorca triomfa al concurs European Food Gift Challenge 2021

Menorca es presentava a la competició amb quatre propostes artesanals i alimentàries que havien estat seleccionades en un primer concurs local

Iván Martín
2 min
"Ginets" és una de les propostes guanyadores que ha presentat Menorca.

MaóLa proposta 'Un tec?' de Sa Cooperativa del Camp de Menorca ha estat la guanyadora absoluta de la segona edició de l’European Food Gift Challenge, que es va fer divendres passat a Coimbra, Portugal. A més, dos productes illencs més han aconseguit premis i mencions especials. Menorca es presentava a la competició amb quatre propostes artesanals i alimentàries que havien estat seleccionades en un primer concurs local, com a part de les activitats de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. En total, 25 productes de diferents regions d’Europa han competit en aquest concurs impulsat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT), amb l’objectiu de donar suport als petits productors i artesans locals capaços de produir productes excepcionals.

La proposta guanyadora consistia en un paquet format per formatges Meloussa, la mel d’Algaiarens i la cervesa Talaiòtica de Grahame Pearce, acompanyada per unes recomanacions de tast que permeten assaborir tots els productes en plenitud. De fet, el jurat ha valorat molt positivament aquesta idea de vincular un dels productes a una candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco com la de Menorca Talaiòtica. El concurs també ha atorgat set premis concrets, dos dels quals varen ser també per productors i artesans menorquins. Així, el guardó a l'embalatge més sostenible va recaure en Morter, de l’artesà arader Ovidi Pons, que presentava un morter i una mà fets amb llenya d’ullastre. Finalment, el premi a la millor interpretació contemporània d’artesania tradicional va ser per a Ginets, de les artesanes ceramistes Es Fangueti, un joc de tres gots inspirats en el canet, el bòtil amb ansa amb què es comercialitza el gin de Menorca.

Tant els tres productes premiats a l’European Food Gift Challenge com la quarta proposta menorquina que es va presentar, 'Three ancestral menorcan sauces', del productor Antoni Anglada i consistent en tres salses extretes de receptaris de 1734, 1756 i 1819 reinterpretades per tenir cabuda a la cuina actual, es posaran d'aquí a poc temps a la venda al Centre d’Artesania de Menorca. De fet, aquest centre és el que ha coordinat i gestionat la participació en el concurs juntament amb la Fundació Foment de Turisme de Menorca (FFTM).

stats