Societat 20/06/2018

Memòria de Mallorca es despenja de la Comissió de la Llei de memòria històrica "perquè no representa la societat civil"

Des de Cultura plantegen iniciar els tràmits parlamentaris per modificar la llei o que l'associació sumi un membre més com a representant de Menorca

Aina Solano
2 min
Maria Antònia Oliver ha confessat que a Memòria de Mallorca es senten "molt decebuts".

PalmaL'associació Memòria de Mallorca ha rebutjat formar part de la Comissió de la Llei de memòria democràtica, aprovada pel Parlament, perquè no es veu representada amb només un membre, davant els dos membres de la UIB, els dos de la FELIB, els quatre designats per a la Conselleria de Cultura i Patrimoni i els quatre per als consells. “Per a nosaltres és injust”, ha reiterat la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, qui justifica la decisió de l'entitat de declinar la possibilitat de formar part de la comissió perquè “la societat civil no hi està representada”. Oliver ha recordat que “som l'illa on hi ha més víctimes i on més gent fa feina per la memòria històrica i no se'ns ha fet cas”, per la qual cosa “nosaltres no volem formar part d'aquesta comissió, a la qual no tenim capacitat de decisió”. La presidenta de Memòria de Mallorca ha manifestat que “no és la nostra funció ser-hi per estètica, per això hem decidit declinar formar-ne part” i ha afegit: “No volem ser en aquesta comissió fins que es trobin camins alternatius perquè ens sembla molt injust”.

Maria Antònia Oliver ha recordat que a Mallorca també fan feina per la causa Unitat Cívica per la República i l'Associació de Memòria Històrica per Binissalem, a més de l'associació que treballa pels infants robats pel franquisme, “i trobam que no és ètic que aquestes entitats tampoc no estiguin representades a la comissió”.

Oliver s'ha referit també a la Llei de fosses, sobre la qual ha advertit que “sí que hi som a la comissió per ara, perquè tenim molts fronts oberts i sentim que s'estan dilatant molt les coses”. En aquest sentit, ha lamentat que hi hagi “una maquinària administrativa que frena moltes iniciatives, com l'exhumació de les víctimes”. “És una llei de drets humans, que hauria de ser executada per la via d'urgència, i només trobam entrebancs”, i “per estar malament, és millor continuar sent lliures”, ha sentenciat.

Modificar la llei o sumar un representant a Menorca

Davant l'anunci de Memòria de Mallorca de rebutjar formar part de la Comissió de la Llei de memòria històrica, la Conselleria de Cultura ha manifestat que “nosaltres hem de crear la comissió i ens hem de regir pel que diu la llei, i la llei diu que hi ha d'haver un representant per illa de les entitats memorialistes”, ha assegurat el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, qui ha afegit que “nosaltres som els receptors d'una llei que s'ha elaborat al Parlament”. Amb tot, Santana ha anunciat que la Conselleria es planteja dues vies per intentar arribar a un consens i donar més representació a Memòria de Mallorca dins la Comissió de la Llei de memòria històrica. Una d'aquestes és plantejar un tràmit parlamentari per a una possible modificació de la llei i l'altra és “estudiar la possibilitat que, ja que a Menorca no existeix cap entitat memorialista, Memòria de Mallorca assumeixi aquest paper i, com que representaria també l'altra illa, podria sumar un membre més a la comissió”.

stats