40 ANYS
Societat 17/03/2018

Una Facultat de Medicina “anatòmicament brillant”

Alumnes “excel·lents”, la majoria dels quals són dones, integren els estudis més recents de la UIB, la carrera més demandada tot i ser la més llarga

Aina Solano
3 min
Nins de 3 i 4 anys a l’Hospital d’Ossos de Peluix impulsat per l’associació AECS.

PalmaDurant el seu primer any de funcionament, la Facultat de Medicina ocupà el quart lloc al rànquing elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA, darrere la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la de Santiago de Compostel·la.

A la de Balears la majoria dels estudiants són dones: n’hi ha 92, i d’homes, 26. Més del 50% dels estudiants són de les Illes.

La reivindicació històrica d’una Facultat de Medicina a Balears es va fer realitat fa dos anys. El 12 de setembre de 2016 arrancà la primera promoció d’aquests estudis. Aquell primer any, la nota exigida per entrar se situà en un 12. Enguany, la nota ha pujat a un 12,17. L’únic grau amb 360 credits i 6 anys d’estudis registra més de 1.230 peticions d’entrada i aquest curs viu la seva segona promoció.

Una carrera de fons

A partir del tercer curs de la carrera, els estudis tornen més clínics. Els alumnes saben que aquesta “és una carrera de fons, que suposa sis anys de grau i un any per estudiar el MIR, a banda de tres o quatre anys per a l’especialitat”. Tot i això, la carrera de Medicina “continua sent la més demandada”. El fet que sigui “una de les professions amb menys atur en pot ser un dels motius”, comenta el degà de la Facultat de Medicina de la UIB, Miquel Roca.

La Facultat disposa d’una sala de disecció de peces anatòmiques que forma part de l’àrea estrella de la Facultat, la d’Anatomia. De fet, gràcies a un conveni amb la càtedra d’Anatomia de la Universitat de Barcelona, compta amb la presència, una vegada al mes, del catedràtic d’Anatomia i Embriologia Humana de la UAB Alfonso Rodríguez Baeza, distingit entre els millors 50 docents universitaris de tot l’Estat espanyol com el millor de tots els àmbits de la docència. A banda, la Facultat potencia l’intercavi d’alumnes per tal que estudiants d’altres universitats, entre els quals hi ha mallorquins que estudien a fora, puguin fer el rotatori a la UIB.

La implicació dels alumnes en la vida universitària es manifesta a través de dues associacions d’estudiants: l’AECS (Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut de les Illes Balears) i la Delegació d’Estudiants de Medicina de la UIB.

Entre altres iniciatives, destaca la recent creació, per part de l’AECS, de l’Hospital D’Ossos de Peluix (HOP), un projecte que han desenvolupat conjuntament estudiants de Psicologia, Infermeria, Fisioteràpia i Medicina de la UIB.

El HOP ha permès, aquest mes de març, que 180 infants d’entre quatre i cinc anys de diferents col·legis de Mallorca s’hagin convertit en professionals de les ciències de la salut jugant i aprenent el funcionament i les cures que reben del personal sanitari i familiaritzant-se amb la figura d’aquests professionals.

Pluralitzar el coneixement

Presidida per Marta Margarit, l’AECS està integrada per estudiants de les diferents facultats de Ciències de la Salut i fa feina amb diferents grups de treball: Drets Humans i Pau (conscienciació sobre la polèmica dels refugiats); Salut Pública (dies mundials i HOP); Salut Sexual i Reproductiva (inclou VIH i SIDA; Educació en Ciències de la Salut i Intercanvis Internacionals.

El principal objectiu de l’AECS és “pluralitzar el coneixement que rebem a les aules des del punt de vista holístic, social, polític i econòmic”. Per assolir això, “feim feina des de la dinamització de l’educació rebuda a les aules, amb la conscienciació social, i amb la ciència política”, diu Margarit. Connectada amb Catalunya, l’AECS forma part de la Federació Internacional d’Estudiants en Medicina IFMSA.

La de Medicina és una facultat amb estudiants i professors molt motivats: “És una carrera nova i els alumnes són molt brillants. Són molt competitius i això és molt engrescador”, subratlla Miquel Roca, qui afegeix que és una carrera “amb molt poques baixes”.

stats