Societat 14/07/2021

Medi Ambient, Red Eléctrica i l'Imedea renoven l'acord per a la conservació i estudi de la posidònia

Els primers resultats del seguiment d'enguany revelen que es manté un índex de supervivència entorn d'un 90% respecte de la superfície plantada el 2018

ARA Balears
2 min
Fotografia d'arxiu de la posidònia a les Illes Balears.

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el delegat a les Balears de Red Eléctrica (REE), Eduardo Maynau, i l'investigador de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), Jorge Terrados, han presentat el programa de seguiment i control de la posidònia que es durà a terme els quatre propers anys al projecte Bosc Marí, a la badia de Pollença. Mir ha anunciat que renovarà el conveni de suport i protecció del projecte, subscrit el 2017 amb REE, una vegada en conclogui la vigència. "Estam molt satisfets de poder col·laborar en un projecte que, una vegada més, situa les Balears com a pioneres en polítiques de conservació del medi ambient", ha assegurat el conseller.

Medi Ambient ha assenyalat que la primera avaluació global d'aquest projecte va revelar, l'octubre de 2020, una taxa de supervivència del 90% a la superfície plantada. "Estam obtenint els objectius que preteníem: assolir una restauració exitosa mitjançant una metodologia de referència replicable que és, a més, un laboratori viu per a la comunitat científica", ha destacat Maynau.

L'Imedea efectuarà un control anual de la plantació, que inclourà la supervivència i el desenvolupament vegetatiu del material plantat, a més de l'evolució de l'hàbitat i la biodiversitat associats a la praderia. Un cop finalitzat el termini de quatre anys, se'n farà una avaluació final consolidada. "El Bosc Marí continua donant resultats esperançadors", ha destacat Terrados, que ha avançat que "els primers resultats del seguiment d'enguany continuen revelant un percentatge de supervivència superior al 90%".

Terrados ha explicat que el projecte ja està fent les primeres passes per internacionalitzar-se. Així, ja s'està desenvolupant una prova pilot a Còrsega amb el projecte RENFORC, liderat per la Universitat de Còrsega i la participació de quatre grups d'investigadors, entre els quals hi ha l'Imedea.

Durant l'acte s'ha presentat l'exposició virtual Posidònia oceànica. Descobreix els boscos submergits d'una planta única al món. Es tracta d'un recorregut interactiu en 3D a través de les característiques, condicions de vida i ubicació de les praderes de posidònia. A més, l'usuari rebrà consells que cal seguir per afavorir-ne la preservació. Es pot accedir a l'exposició a través del següent enllaç: https://peopleartfactory.com/g/posidoniaoceanica

stats