Vicenç Vidal troba interessant la proposta d'Emaya de municipalitzar el tractament de residus

La presidenta d'Emaya, Neus Truyol, ha tornat a defensar la seva proposta perquè diu que el futur de la gestió de residus passa per reduir el volum de matèria que s'ha d'incinerar i per augmentar el reciclatge 

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal ha intervingut avui a les Jornades de Prevenció de Residus que ha organitzat Emaya a la seu de Palma Activa, amb motiu del Dia mundial del medi ambient. 

Vicenç ha explicat que troba interessant l' estudi que va presentar Emaya i que apostava per municipalitzar no només la gestió, sinó també el tractament de matèria orgànica i de rebuig, que ara està a càrrec del Consell.

La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, ja va deixar molt clar que no donava suport a la proposta d'Emaya, ja que considerava que això provocaria la duplicitat de plantes de tractament i més despeses. A més, Espeja va dir que les plantes del Consell tenien suficient capacitat per tractar tota la matèria orgànica que es genera, fins i tot a partir de setembre, quan Emaya preveu ampliar la recollida a tota la ciutat i no només al centre històric.

Espeja també va recriminar a Emaya que no els hagués consultat cap informació a l'hora de fer l'estudi, donat que el Consell és ara la institució encarregada del tractament de residus.

La presidenta de l'empresa municipal, Neus Truyol ha explicat que el Consell sí que tenia coneixement de l'interès i de la voluntat d'impulsar aquest estudi i ha reiterat que la proposta no seria aplicable fins d'aquí a cinc o sis anys i que és un projecte de llarg recorregut. A més, també ha dit que el futur de la gestió dels residus passa per reduir el rebuig, fer una gestió més sostenible i reduir també el volum del material per incinerar. L'objectiu d'Emaya a llarg termini és passar del 20% al 40% el material que es recicla. 

Pel que fa al contracte blindat que manté el Consell amb Tirme fins a 2041, Truyol ha dit que "els serveis i els contractes evolucionen. Mallorca no pot estar sempre condicionada que tot passi per Tirme. Tirme s'ha d'anar preparant perquè el futur és que incinerarem menys perquè hi haurà més reciclatge". En aquest sentit, Truyol ha dit que les institucions s'han de començar a plantejar com fer aquest procés de transició. 

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF