Societat 14/11/2020

Fort increment de les acampades il·legals a la serra de Tramuntana entre setembre i octubre

Els agents de Medi Ambient han aixecat 23 actes, una xifra que triplica la de l'any passat durant els mateixos mesos i davant la qual el conseller Miquel Mir demana "seny"

Ara Balears
2 min
El paisatge de la serra de Tramuntana és una de les tries dels menorquins consultats pel diari.

PalmaEls agents de Medi Ambient han aixecat 23 actes d'acampades il·legals a la serra de Tramuntana entre el setembre i l'octubre, gairebé el triple de les dels mateixos mesos de l'any passat, quan varen aixecar-se'n nou.

És per això que el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha demanat als excursionistes i visitants "precaució" davant la "pressió humana" que pateix la serra de Tramuntana. Les restriccions per evitar contagis de covid incrementen l’afluència de gent que va a la muntanya, cosa que genera un caos circulatori els caps de setmana, tal com explica l'ARA Balears aquest dissabte. L'increment important de les acampades il·legals també n'és una conseqüència. A més, Mir reclama "sentit comú" en relació amb la "massificació" de vehicles en alguns punts de la Serra. Ha recordat que els vehicles només es poden estacionar en els llocs autoritzats pels ajuntaments i que infringir aquesta norma pot suposar un risc per a la seguretat.

Així i tot, en la seva comunicació, el conseller ha volgut agrair el bon comportament de la ciutadania. Segons la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, el Paratge Natural de la serra de Tramuntana i els agents de Medi Ambient, l'increment de visites no s'està traduint en un augment de les conductes incíviques. No obstant això, la Conselleria prepara accions concretes per informar de com evitar posar en perill l'equilibri ambiental d'aquest paratge natural, perquè "s'han detectat comportaments puntuals inadequats". També ha remarcat que tots els visitants han de complir amb el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN).

Preocupa especialment a la Conselleria que hi hagi gent que ignori la prohibició de pas per les anomenades Zones d'Exclusió, que són àrees amb una major qualitat biològica o que contenen els elements biòtics o abiòtics més fràgils, amenaçats o representatius. És necessari, doncs, que els excursionistes s'informin sobre les rutes accessibles a través de pàgines oficials, com la de Balears Natura, Xarxa Natura, Serra de Tramuntana i Camins de Pedra. Altres pàgines no oficials ofereixen informació equivocada.

Altres problemes puntuals que es detecten estan relacionats amb els accessos a les finques privades, així com al respecte a tancaments i barreres. En aquest sentit, el conseller ha subratllat l'obligació de seguir les indicacions que es trobin pels camins o recorreguts i ha recordat que no tots els camins són públics o tenen dret de pas. Ha afegit, a més, que a la Serra hi ha moltes finques que disposen de petits ramats de bestiar que poden patir perjudicis o escapar-se si la gent no fa un ús correcte del punts de pas.

Relacionat amb aquest aspecte, també s'han detectat casos de visitants que desfermen els cans en aquestes finques, de manera que es produeixen situacions potencials de conflicte relacionades amb la ramaderia, però que també poden suposar un perill per a la resta de visitants. En aquest sentit, es recorda la prohibició de desfermar els cans en els espais naturals protegits.

stats