Publicitat
Publicitat

El ministeri de l'Interior, demandat per concedir la medalla d'or al mèrit policial a la Verge “perquè no és funcionària ni persona”

L'Audiència Nacional estudia el recurs interposat per les associacions Europa Laica i Moviment cap a un Estat Laic contra la medalla a la Mare de Déu Maria Santíssima de l'Amor

L'Audiència Nacional ha admès a tràmit un recurs contenciós administratiu interposat per les associacions Europa Laica i Moviment cap a un Estat Laic contra el ministeri de l'Interior per concedir la medalla d'or al mèrit policial, màxima distinció de la Policia Nacional, a la Mare de Déu Maria Santíssima de l'Amor. Aquestes associacions confien que la justícia determini si és procedent o no, segons la llei vigent d'honors i distincions, "que una Verge sigui meritòria d'aquesta condecoració al mèrit policial".

En el seu recurs, les dues associacions qüestionen que es pugui concedir una distinció a una figura religiosa, "que no és persona ni, per tant, té entitat jurídica, ni és ni pot ser subjecte de dret ni d'obligacions", de manera que estimen que "no s'ajusta als criteris establerts per la legislació aplicable a aquest efecte". Segons la informació aportada per Europa Laica i el Moviment cap a un Estat Laic (Muhel), la demanda contenciosa administrativa va ser interposada davant els jutjats centrals de l'Audiència Nacional el passat dia 3; el dia 7 va ser admesa a tràmit. A partir d'aquest moment, segons ha disposat el jutjat número 7 de l'Audiència Nacional, el ministeri de l'Interior disposa d'un termini de 20 dies per donar una resposta.

Medalla polèmica

El passat 24 de febrer, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va concedir amb caràcter honorífic la medalla al mèrit policial, màxima distinció de la Policia Nacional, a la Mare de Déu Maria Santíssima de l'Amor. Va ser la Direcció General del Cos la responsable de proposar al ministeri la concessió de la medalla "a favor de l'Advocació Mariana Titular de la Reial, Excel·lentíssima, Molt Il·lustre i Venerable Confraria de Culte i Processó del nostre Pare Jesús El Rico i Maria Santíssima de l'Amor". "Des del més absolut respecte —diu el text del recurs— resulta palmari que la Mare de Déu Maria Santíssima de l'Amor ni és membre funcionari dels cossos i unitats integrats en les Forces de Seguretat de l'Estat, ni és persona".

El text del recurs afirma que, en no ser persona, la Verge no ha pogut morir ni ser mutilada en acte de servei, per la qual cosa "no ha pogut realitzar cap dels serveis, comportaments o actuacions" que, segons la llei, determinen la concessió del citat guardó.

La Verge del Pilar, també guardonada

De fet, la Mare de Déu Maria Santíssima de l'Amor no és la primera, sinó la segona verge distingida pel govern de Mariano Rajoy. El setembre del 2012 l'executiu conservador ja va aprovar en la seva reunió del consell de ministres un reial decret pel qual es concedia la Gran Creu del Mèrit de la Guàrdia Civil a la Verge del Pilar, patrona del cos.