Matas s'enfronta a partir de dilluns a una condemna de 4 anys pel cas Son Espases

L'expresident de la Comunitat és acusat de prevaricació, frau a l'administració, malversació i tràfic d'influències en la tramitació de la construcció de l'hospital

L'expresident del Govern balear Jaume  Matas  s'asseurà de nou a partir d'aquest dilluns al banc de l'Audiència de Palma per a un dels darrers judicis que té pendents, el del cas Son Espases, en el qual està acusat de falsejar l'adjudicació de l'hospital de referència autonòmic.

Matas, que en l'actualitat compleix condemna pel cas  Nóos , s'enfronta en el procés de Son Espases a una petició de pena de 4 anys i mig de presó per diversos delictes de corrupció, en un judici que s'ha programat amb tres setmanes de durada.

L'expresident i exministre de Medi Ambient compartirà el banc dels acusats amb  l'exconsellera  de Salut Aina Castillo, l'exdirector del Servei Balear de Salut  Sergio   Bertrán  i l'empresari Jesús  Peinado .

Als quatre acusats se'ls imputen delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació i tràfic d'influències per irregularitats en l'adjudicació del concurs per construir l'hospital, licitat el 2006 per 778,4 milions d'euros.

La Fiscalia demana per a  Matas  condemnes que sumen 4 anys i 6 mesos de presó i 16 anys d'inhabilitació; per a Castillo sol·licita 15 mesos de presó i inhabilitació per 12 anys; per a  Bertrán , 3 anys de presó i 8 d'inhabilitació, i per a  Peinado , 2 anys de presó i 8 d'inhabilitació. Tots s'enfronten, a més, a multes diferents.

L'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Balears demana una condemna de 2 anys i 10 mesos de presó per a  Matas ; de 2 anys i 1 mes per a Castillo (a qui aprecia l'atenuant de confessió), de 2 anys i 10 mesos per a  Bertrán i  per a  Peinado  reclama 1 any i 6 mesos per frau a l'administració. El partit MÉS per Mallorca, personat també com a acusació, demana 4 anys de privació de llibertat per a  Matas , Castillo i  Bertrán , i 3 per a  Peinado .

Així mateix, Matas  està pendent de la sentència del cas  Over , que es va jutjar a començament d'any i en el qual va subscriure un acord de conformitat amb la Fiscalia en el qual es planteja al tribunal la substitució dels 2,5 anys de presó per 18.000 euros amb motiu de la prevaricació, la malversació i el frau que va confessar davant el tribunal.

En la darrera sessió de la vista, l'acusació particular que representa el Govern balear va demanar a l'Audiència que no admeti aquesta petició i n'ordeni l'ingrés a la presó per l'adjudicació irregular de contractes a  Over , en pagament per un "deute moral" amb aquesta empresa que va fer la campanya electoral del PP.

L'expresident balear va complir 9 mesos de condemna a la presó de Segòvia per tràfic d'influències per haver beneficiat fraudulentament amb diners públics un periodista que li escrivia discursos, i en l'actualitat està complint la de 3 anys i 8 mesos a la qual va ser sentenciat en el cas  Nóos .

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF