Societat 27/12/2018

La massificació de persones i cotxes, principal preocupació ambiental dels ciutadans balears

La qualitat i el malbaratament de l'aigua i la neteja també se situen al capdavant del rànquing

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'Ecobaròmetre, un estudi d'opinió pública sobre diferents aspectes ambientals de les Illes Balears, desenvolupat per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) i les empreses Tirme i Hidrobal, recull que els problemes relacionats amb la massificació de persones i cotxes, la qualitat i el malbaratament de l'aigua i la neteja continuen al capdavant del rànquing de preocupacions ambientals dels ciutadans illencs.

L'objectiu d'aquest treball de recerca, que s'ha presentat aquest dijous, és traslladar al debat públic els problemes, febleses o amenaces del medi ambient a les Balears i fomentar decisions per al progrés social i econòmic de la comunitat, sota el prisma de la sostenibilitat ambiental.

L'estudi exposa que s'observa un important increment en la percepció com un problema la dependència energètica amb la Península (més d'11 punts de pujada). Cal destacar que el treball de camp de les entrevistes es va realitzar abans de la greu apagada soferta a Menorca durant el mes d'octubre.

Quant a la percepció general dels ciutadans sobre la qualitat del medi ambient, es constata un descens progressiu. 2018 és el primer any de la sèrie històrica en què la percepció positiva se situa per sota del 50%. La nota mitjana baixa quatre dècimes i se situa en 5,6. És el descens més gran interanual des que s'elabora aquest estudi.

L'informe recull els resultats de la sisena onada, i aporta un valor afegit per a l'anàlisi comparativa de les més de 3.600 entrevistes realitzades des de 2013. Sis anys consecutius fent aquest estudi permeten analitzar amb precisió l'evolució d'aquests paràmetres i apunten noves qüestions que preocupen la ciutadania o el canvi de sensibilitat davant determinats fenòmens mediambientals.

Energies renovables i infraestructures

D'altra banda, els ciutadans de les Illes Balears donen suport a l'ús d'energies renovables, però el 86% critica la falta d'incentius i d'ajudes per a la instal·lació d'energies alternatives.

Quant a les infraestructures viàries, per primera vegada l'Ecobaròmetre detecta un major percentatge de ciutadans que les considera suficients (47%), mentre que el 41% les considera adequades, cosa que culmina una tendència en l'opinió sobre aquesta qüestió, que s'observava en els darrers anys, i que s'ha traduït en una variació de gairebé 20 punts des de 2016.

stats