Societat 30/09/2019

La massificació de cotxes és el major problema mediambiental per als balears

Un 48,4% dels illencs es mostra preocupat per aquest tema

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa massificació de cotxes a les Balears és, amb diferència, el problema de tipus mediambiental que més preocupa la població de l'Arxipèlag. Gairebé la meitat d'illencs (concretament un 48,4%) admet preocupació per aquest fet, segons revela una enquesta de l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) feta aquest mes per a 'Última Hora'.

Les xifres sobre el parc automobilístic, sobre les quals informa el diari, confirmen aquesta sensació de massificació de la xarxa viària: en tan sols una dècada, el nombre de vehicles que circula per l'Arxipèlag s'ha incrementat gairebé un 15%, de 893.627 el 2008 a 1.030.478 el 2018, d'acord amb un recompte de l'Ibestat.

La inquietud causada pels embossos causats per l'excés de vehicles, d'acord amb l'enquesta, ocupa el cinquè lloc entre les preocupacions de la població balear (29,9%).

El segon problema mediambiental dels balears és la massificació de persones causada pel turisme. En aquest cas, una mica més d'un terç (un 35,%) d'illencs admet la seva inquietud. Les estadístiques de places hoteleres també corroboren la preocupació de la població: s'ha passat de 276.000 l'any 2000 a més de 293.000 el 2016. A més, el gruix d'aquest increment s'ha registrat cap al final del període.

Les altres preocupacions mediambientals tenen relació amb els recursos hídrics i la protecció del territori o la gestió de residus, bàsicament, però també amb altres qüestions que també es relacionen amb el civisme. És el cas de la brutícia als carrers i els excrements dels cans, una cosa que preocupa un 31,4% dels enquestats.

El malbaratament d'aigua és un problema per al 32,3% dels balears, i l'escassetat d'aigua i la sobreexplotació dels pous ho són per a un de cada cinc enquestats. La contaminació de l'aigua preocupa el 10,9% de les persones, i la sequera, un 8,6.

Respecte de la gestió de residus, un 15,6% de balears mostra preocupació pels escombriaires i els abocadors il·legals. Un 12,5 també veu un problema que no se separin les escombraries per a reciclatge o reutilització.

El canvi climàtic, un dels principals problemes globals, preocupa un 27% dels balears, i la contaminació de l'aire, un 19,2%. Les prospeccions petrolíferes, que recentment han mobilitzat la població illenca, inquieten tan sols un 5,6% dels enquestats. La destrucció del territori en preocupa un 16,3%. Dels aspectes mediambientals recollits per l'IBES, el que menys preocupació genera són les antenes de telefonia mòbil.

stats