CONSUM

310.000 mascotes de les Balears, pendents d’un IVA del 10%

Clíniques veterinàries i consumidors demanen que els comptes de l’Estat del 2018 apliquin la mesura

La Confederació Empresarial Veterinària de l’estat espanyol (CEVE) i l’Associació d’Empreses Veterinàries de les Illes Balears (EMVETIB) han reactivat la seva campanya per reduir l’Impost del Valor Afegit (IVA) del sector veterinari des del 21% al 10%. El 2016 va aconseguir que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentàs una Proposició No de Llei al Congrés dels Diputats per demanar al govern central la reducció d’aquest impost. Gràcies a la tasca de lobby, els únics vots en contra varen ser els del Partit Popular, insuficients per tombar la PNL. No obstant això, els Pressuposts Generals de l’Estat (PGE) del 2017 no varen incloure aquesta mesura i, per tant, l’acord va quedar sense efecte. Un any després, la presidenta de CEVE i d’EMVETIB, Delia Saleno, i la seva junta directiva han reactivat la campanya amb un informe favorable a lareducció de l’IVA. Segons dades del govern central, a les Balears hi ha més de 310.000 animals de companyia, població a la qual s’han d’afegir els animals de granja i finques, en molts de casos no registrats.

Saleno explica que “l’octubre del 2016 el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició no de llei que sol·licitava una reducció de l’IVA veterinari, que és l’únic servei sanitari gravat amb el tipus màxim d’aquest impost. El Govern tenia un termini de sis mesos per complir amb el mandat, però mentrestant va confeccionar els nous Pressuposts Generals de l’Estat, que no tenen en compte aquesta petició -que havia rebut el suport de 176 diputats, la majoria dels quals gràcies a PNB i Nova Canària-. En aquest sentit, estam molt decebuts amb aquests dos partits, que l’octubre del 2016 varen defensar la reducció de l’IVA veterinari i el 2017 varen impedir-ne l’aplicació. I, evidentment, també amb el Partit Popular, que en aquesta ocasió no és sensible a una reivindicació empresarial que, no obstant això, sí que té el suport del PSOE i de partits d’esquerra. La realitat és que continuam gravant amb un 21% d’IVA l’atenció sanitària d’un ca que ofereix assistència a les persones amb discapacitat, d’un ca que detecta les crisis diabètiques o epilèptiques, de l’animal que ofereix teràpia per acompanyament i que és una raó per existir de moltes persones majors. Així i tot, volem que en els pressuposts del 2018 sigui possible aquesta mesura”.

Per fer-ho possible, Saleno afirma que “durant el 2017 hem participat en la Comissió de Sanitat de la CEOE en les tres reunions organitzades amb els portaveus de Sanitat i Serveis Socials dels grups parlamentaris de Ciutadans, PSOE i PP al Congrés dels Diputats, en les quals hem pogut traslladar la situació complicada que viu el sector de les clíniques veterinàries, hem informat de la necessitat de regular-les i hem insistit en la reducció d’IVA veterinari al 10%, per tal de fer complir la PNL aprovada al Congrés dels Diputats el 4 d’octubre passat. També ens hem reunit amb altres partits. A tots se’ls ha lliurat un informe encarregat per CEVE que recopila els fonaments jurídics que reconeixen la veterinària com una professió sanitària bàsica, el paper dels animals de companyia en la societat actual, la funció dels centres veterinaris en la salut animal i en la salut pública, i la connexió entre el maltractament animal i la violència domèstica”.

Saleno assenyala que “el nostre gran objectiu és aconseguir el reconeixement sanitari dels centres veterinaris i dels professionals que es dediquen a aquesta activitat. Tradicionalment, el nostre sector s’aborda des de l’administració amb competències en ramaderia, però durant els darrers 40 anys la societat ha avançat cap a una major relació entre animal i ésser humà a la ciutat, i aquesta nova realitat no es reflecteix en la relació entre el sector veterinari amb les administracions amb competències en Sanitat”. En aquest sentit, assegura que “el tracte i la col·laboració que el Ministeri i les conselleries de Sanitat donen al sector veterinari és bastant millorable”.

El consumidors s’hi sumen

D’altra banda, l’Associació de Consumidors i Usuaris de Balears (Consubal), mitjançant el seu president, Alfonso Rodríguez, ahir va donar suport a aquesta campanya, ja que “estam d’acord que els animals de companyia incideixen en positiu en la salut humana i que un IVA al 21% pot afavorir l’abandonament d’animals o que no se n’adoptin tants”.

Rodríguez va explicar que des de Consubal han demanat en diverses ocasions que “tot l’IVA sobre serveis i productes sanitaris sigui al 10%” i inclou l’IVA aplicat al sector veterinari dins d’aquest objectiu de l’entitat defensora dels consumidors de les Balears.

La Universitat de Girona hi veu beneficis

Un estudi de l’Escola Universitària del Mediterrani, dependent de la Universitat de Girona, sobre ‘La situació socioeconòmica i laboral del sector veterinari d’animals de companyia a Espanya’, indica que les mascotes fan un efecte molt beneficiós en la prevenció i recuperació de la salut física i mental de les persones amb les qui conviuen, i afavoreixen la millora de dolences relacionades amb aspectes tan diversos com la pressió arterial, la freqüència cardíaca, el pes corporal, l’ansietat, l’estrès, la depressió, malalties endocrines i metabòliques, etc.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF