OBSERVATORI
Societat 04/05/2018

El màrqueting d’‘influencers’

Existeixen més de 3.000 milions de persones que són usuàries actives dels canals de social media

Patricia Bárcena
3 min
El màrqueting d’‘influencers’

Les xarxes socials finalment ens han envaït. Existeixen més de 3.000 milions de persones que són usuàries actives dels canals de social media. Això és gairebé una de cada dues persones del món. Sens dubte, el mostrador més gran que pugui existir.

Tal vegada per això els anam adaptant de cada vegada més al nostre dia a dia. Ja no només hi pujam el que feim, ara ho feim des d’allà mateix. Per posar-vos-en un parell d’exemples... Abans veies una notícia a la televisió, després a la web i finalment la comparties a les xarxes socials. Ara la veus al carrer, la poses a les xarxes, passa a la web d’un mitjà i d’aquí acaba sortint a l’informatiu (en alguns casos). O, d’altra banda, les marques utilitzen el social selling (venda directa a través de canals de social media ) i l’ influencer marketing per a la venda dels seus productes o serveis.

I què és un influencer marketing? Doncs no és res nou. Artistes, esportistes, periodistes i altres personatges públics han estat la cara visible de diferents campanyes al llarg del temps, prescriptors que mouen masses. Ara només passa que els prescriptors utilitzen nous canals i es converteixen d’aquesta manera en els nous influencers i, en molts dels casos, passen de ser una cara anònima a un influenciador. Youtubers, bloggers, snapchatters, instagramers, tots ells formen part d’un ecosistema d’influencers que en els darrers anys ha adquirit una gran rellevància.

Però, què s’amaga darrere un influencer? Jo ho descriuria com una mescla de carisma, talent i molta feina i constància. Allò que ens pareix un simple post -ja sigui escrit, en foto, un vídeo o qualsevol format- sol tenir darrere moltes hores de dedicació. Des d’un briefing amb la idea fins a un guió o una edició.

Existeixen diversos tipus d ’influencers depenent de quins canals utilitzen, de la temàtica de la qual parlen i del target que tinguin.

Realment, tots som influencers i de vegades per a les marques pot ser tan important la microinfluència com la figura d’un influencer reconegut en l’àmbit nacional o internacional. Dependrà dels objectius.

Poden utilitzar el màrqueting d’influència per ampliar l’abast del seu missatge, fer-lo més creïble, generar continguts creatius de tercers i augmentar la comunitat dels canals de la marca o fins i tot per resoldre una crisi de reputació.

La influència digital arribà abans que les col·laboracions amb les marques, però aquesta darrera pràctica està sent molt utilitzada i està aconseguint grans resultats, si s’executa adequadament.

Per treballar amb els influencers, primer hem de tenir clar el nostre objectiu. El més adequat ha de tenir una filosofia d’acord amb la nostra marca i una comunitat que coincideixi amb el nostre públic objectiu (o part d’ell).

Com a característiques a valorar de l’ influencer, podem cercar algú que generi contingut de qualitat, que sigui constant i responsable, que no treballi per a marques similars (perdria credibilitat) i que aconsegueixi una interacció alta. És recomanable no limitar-nos a fer una acció aïllada amb l’ influencer. S’està treballant bastant el rol d’ambaixadors de marca, en què un perfil es vincula a l’empresa per un període de temps determinat.

És important que les accions d’influència es facin d’una manera professional i sota un acord/contracte de col·laboració i que es mereixi l’efectivitat sota uns KPI estipulats prèviament.

Hem de tenir en compte que l’ influencer marketing és només una petita part del màrqueting que pot dur a terme una empresa; per tant, tampoc li podem demanar resultats miraculosos. O bé la utilitzam dins una campanya global de màrqueting o bé, si apostam per donar força a aquesta tendència, hi haurem d’invertir una major quantitat si esperam uns millors resultats.

També haurem d’anar amb compte amb les males pràctiques. De sobte, tant infants com adults volen ser influencers, bloggers o youtubers, entre d’altres. En la majoria de casos ho fan perquè volen aconseguir reconeixement o perquè volen monetitzar els seus canals.

Ens trobam usuaris que compren els seguidors, les seves interaccions i fins i tot comentaris personalitzats. La influència no es crea així, comporta una feina més elaborada. Si ets una empresa, analitza molt bé les peticions de col·laboració a l’hora d’integrar els influencers a la teva estratègia de màrqueting i comunicació.

Per últim, i com a novetat, tot i que el màrqueting digital està en contínua evolució, vull parlar-vos dels influencers virtuals, que ja existeixen! Es tracta de personatges animats, que pareixen molt reals i als qui s’han creat els seus propis canals a les xarxes socials. La primera it girl virtual és Miquela Sousa @lilmiquela a Instagram, que ja sobrepassa el milió de followers i que ha realitzat col·laboracions amb firmes com Diesel, Prada i la Setmana de la moda de Milà.

stats