D’ençà que he tornat a Mallorca, els matins han canviat molt

Maria Gràcia Salvà és la directora del Museu de Mallorca

D’ençà que he tornat a Mallorca, els meus matins han canviat. Fins fa poc vivia en un poble de Catalunya i cada dia m’havia d’aixecar molt prest per arribar a la feina amb tren i metro. Ara, però, puc anar caminant fins al museu. A aquestes hores els carrers encara estan buits i és un plaer anar a la feina pel centre històric de Palma, un dels més bonics que he conegut. A més, cada vegada seguesc itineraris diferents per anar canviant el recorregut d’anada i tornada a la feina i assaborir la riquesa arquitectònica del barri antic. Un moment de felicitat que tenc és quan puc prendre el cafè en un espai que tenim al museu, des del qual es veuen unes vistes a la Seu i la badia de Palma espectaculars i úniques.

Per començar la setmana, dilluns entre les 9 i les 14 h feim un curs de manipulació d’obres d’art adreçat a tot el personal del museu. Un restaurador conduirà el taller per aprendre com s’ha de tenir cura a l’hora de tractar el patrimoni. És interessant, perquè hi participarà quasi tot el personal que treballa al Museu i que, afortunadament, va creixent a poc a poc. A l’horabaixa el museu sempre està tancat, així que ho aprofit per quedar amb gent i fer una mica d’esport.

D’altra banda, dimarts aniré al Museu Etnològic de Muro, que és una secció del Museu de Mallorca. S’ha de reorganitzar per complet aquest espai, i encara hi ha molta feina per fer. Quan acabi, al capvespre, tornaré a Palma per fer gestions des del despatx, i em dedicaré a preparar una conferència que he de fer el 26 de juny sobre el paper que ha tingut el museu en la preservació i la difusió de l’art medieval.

Dimecres dematí continuaré amb les tasques ordinàries de gestió des del museu. A les 19 h hauré de presentar una conferència que es fa al mateix edifici sobre la gestió del patrimoni, que estarà impartida per representants del Servei de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca. Es tracta d’una activitat gratuïta emmarcada en el cicle de conferències que feim al museu sobre el Gòtic a Mallorca.

Pel que fa a dijous, en principi no tenc res especial programat i faré feina al museu: reunions, temes administratius i atendre qualsevol imprevist. De feina no en falta, sempre surten imprevistos. No obstant això, a l’horabaixa tenc classe d’italià al casal Joan Alcover, situat al barri de les Veles. Era una assignatura pendent i per fi l’he poguda fer, perquè m’encanten Itàlia i els idiomes.

El darrer dia de la setmana que m’espera m’he l’he agafat lliure per anar a Barcelona. Allà em retrobaré amb els antics companys de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona, on vaig fer feina durant 28 anys. Però tampoc no hi faltarà una visita ràpida al Palau Güell, el meu darrer destí laboral abans de retornar a Mallorca després de tants d’anys fora.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF