Publicitat
Publicitat

Un satèl·lit europeu elaborarà el primer mapa en 3D de la Via Làctia

El projecte Gaia, en el qual participen científics i enginyers catalans, permetrà catalogar 1.000 milions d'estrelles

Científics i enginyers catalans han participat en un projecte de l' Agència Espacial Europea (ESA per les seves sigles en anglès) per llançar el 19 de desembre un satèl·lit que farà un mapa en tres dimensions (3D) de la Via Làctia i que podrà analitzar, per primer cop, 1.000 milions d'estrelles de la nostra galàxia, un 1% del total, a més de milers d'objectes interestel·lars. 

La missió Gaia comptarà amb la càmera més gran enviada mai a l'espai i fins al 2018 generarà 50 gigabytes al dia d'informació, que es processarà en diversos centres europeus, entre ells l'ordinador Mare Nostrum de Barcelona. Segons Jordi Torra, de la Universitat de Barcelona (UB), es tracta d'un "projecte revolucionari". El catàleg amb la informació es publicarà l'any 2022.

L'objectiu és desvelar la història de la Via Làctia, des dels orígens fins a l'actualitat. El projecte permetrà obtenir dades cent vegades més precises que les missions precedents. Mesurarà l'edat i la massa de les estrelles i millorarà els models d'evolució estel·lar. També podrà desvelar informació sobre la matèria fosca que, segons alguns càlculs, constitueix el 90% de la galàxia.   

El satèl·lit, que pesa uns 2.000 quilos, disposa de dos telescopis de 35 metres focals i se situarà a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra. En la seva construcció, que ha costat 740 milions d'euros, hi han participat unes 300 persones de 16 països diferents durant set anys. 


PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF