Societat 08/03/2019

20.000 persones omplen el centre de Palma per exigir igualtat real

Una manifestació multitudinària culmina una jornada de vaga feminista amb poc seguiment

Carles Tudurí
4 min
Prop de 20 mil persones omplen els carrers de Palma en una manifestació històrica

PalmaUna manifestació de prop de 20.000 persones (15.500 segons la Policia Nacional) va culminar ahir als carrers de Palma una altra jornada històrica de reivindicacions per commemorar el Dia de la dona. Rere una pancarta amb el títol “Som la meitat. Sense les dones s’atura el món” i de crits com “Visca la lluita feminista”, els –i sobretot les– manifestats varen partir de la plaça d’Espanya per anar fins al parc de la Fexina, on es va llegir un manifest.

La marxa es va fer amb un to festiu, però també reivindicatiu i clarament combatiu. Dones de totes les edats omplien gairebé tota la manifestació i els homes eren minoria, tot i que també n’hi havia. La presidenta del Govern, Francina Armengol, membres del seu equip i el batle de Palma, Antoni Noguera, varen participar en la protesta en un segon pla, juntament amb representants de la majoria de partits del Parlament, amb excepció del PP, que dijous va comunicar que no s’adheria a un manifest “infumable”, segons la vicepresidenta del partit a les Balears, Marga Prohens.

El manifest recordava que les Balears tenen una taxa rècord de víctimes de violència masclista i que els recursos per atendre-les són escassos. “Ens manifestam perquè la justícia ens cregui i deixi d’aplicar una lògica patriarcal, perquè s’apliquin de manera efectiva les lleis contra les violències masclistes i s’ampliïn per incloure la violència sexual”, deia el manifest.

D’entre les reivindicacions que es varen llegir, destaca la necessitat de trencar la divisió sexual del treball i la bretxa salarial, a més de recuperar el valor i la dignitat del treball domèstic. També es demanà que l’avortament sigui considerat un dret i que s’impulsi una educació lliure d’estereotips.

La vaga feminista va tenir poc seguiment, la gran majoria de comerços de Ciutat varen continuar oberts. En el conjunt de l’Administració –tant l’aturada general com les parcials–, el seguiment va ser del 10,58 %. A serveis generals, un 5,4%; a Educació, un 12,4%; a Sanitat, un 3,1%, i a les empreses públiques, un 23,2%, segons dades del Govern.

On més es va notar la vaga va ser entre els estudiants, ja que més d’un 50% de l’alumnat no va anar al seu centre escolar, un seguiment molt major que el de la mobilització de l’any passat, que va ser del 38,3%. La vaga va tenir més ressò en els centres públics, on es va arribar al 56% de seguiment, mentre que als concertats quedà en un 31,7% de mitjana. Per illes, Mallorca registrà un 58,8% de seguiment en l’ensenyament públic; Menorca, un 32,5%, i Eivissa i Formentera, un 52,3%.

Estudiants al carrer

Milers d’estudiants també es varen manifestar ahir al matí a Palma. Les joves es varen concentrar a la plaça del Tub i, organitzades per associacions i sindicats estudiantils, varen finalitzar la protesta davant la Delegació del govern espanyol. Cartells de color lila varen tenyir la protesta, plena de proclames com “Aquí, ni una passa enrere contra el patriarcat”, “Visca la lluita feminista”, “Els carrers seran sempre nostres”, “Sense la dona no hi ha revolució” i referències al moviment LGTBI.

Clara Ripoll i Paula Socias, de 16 anys, varen participar en la protesta.

“Ens manifestam per aconseguir una igualtat real més enllà de les lleis”, explicaven. Socias considera que davant la Constitució espanyola “les dones som iguals que els homes, però després això no es tradueix en una realitat”. Ja té clar que quan entri al món laboral tindrà més dificultats que els homes.

Totes dues també reclamen viure sense patir per la seva seguretat. “Volem poder sortir de festa sense por i vestides com vulguem sense que hi hagi cap problema”, lamenta Socias, que considera que “erradicar la societat patriarcal és fonamental per assolir la igualat, i això ho hem de fer cada dia, però avui ho visibilitzam de manera simbòlica”.

Actes sindicals

CCOO i UGT es varen concentrar a primera hora del matí a la plaça de l’Olivar per fer una crida a la mobilització massiva per lluitar contra la desigualtat entre homes i dones en el món laboral. Prop de 300 persones varen exigir al Govern i a les formacions polítiques que adoptin mesures efectives per combatre la discriminació cap a les dones. “Hem d’avançar en l’eliminació de les violències masclistes i garantir el compliment de les mesures acordades en el Pacte d’Estat contra la violència de gènere”, va dir la portaveu d’UGT, Xisca Garí. La responsable d’Acció Sindical i Polítiques Socials de CCOO, Eva Cerdeiriña, va insistir que calen mesures per aconseguir la representació paritària en òrgans de decisió.

Unes tres-centes periodistes també es varen congregar a Cort per defensar una comunicació digna i feminista. La secretària general del Sindicat de Periodistes, Maria Amengual, va recordar que les dones “són les que més pateixen la situació d’inestabilitat laboral del sector”. Varen reclamar que les empreses redueixin les diferències salarials entre homes i dones i varen denunciar que les direccions dels mitjans estan “copats per homes”.

La Part Forana també es mou

A la Part Forana també es varen fer ahir actes pel 8-M. A Manacor, l’IES Mossèn Alcover va organitzar la filmació d’un clip de vídeo amb la participació d’alumnat i professorat voluntari. El vídeo es compartirà per si altres centres el volen utilitzar per treballar la igualtat i la coeducació. A Manacor mateix el personal de l’hospital comarcal va fer a migdia una aturada i una concentració a l’entrada del centre.

A Alcúdia, l’Ajuntament va organitzar un acte institucional i l’agent de la Policia Local Rosa Albertí va llegir un manifest. A l’acte hi havia el batle, Antoni Mir, regidors i personal municipal. A Son Servera es va fer una concentració i una marxa per diversos carrers del poble, que va acabar a l’església Nova.

stats