El feminisme tenyeix Palma de lila

Enguany la mobilització del 8-M ha fet sortir al carrer 15.000 persones sota el clam "Destrueix el patriarcat, no el planeta"

Multitud de persones, la majoria dones, s'han mobilitzat aquest 8-M a Palma per reivindicar una igualtat real entre homes i dones. Segons l'organització, han estat unes 15.000 les que han sortit aquest diumenge al carrer; segons la policia han estat unes 10.000. Enguany la manifestació, que ha sortit de la plaça d'Espanya i finalitzat al parc de la Mar, ha tingut l'ecofeminisme com el tema de reflexió, per denunciar que són el capitalisme i el patriarcat els que sostenen l'opressió i l'explotació de la natura i de les dones.

El Moviment Feminista de Mallorca (MFM) ha proposat organitzar la manifestació per blocs. Al capdavant de tot, dones amb la pancarta "Destrueix el patriarcat, no el planeta". Posteriorment, el bloc no mixt de dones i col·lectius feministes de Mallorca i el bloc d'absents, en representació de totes les dones que no han pogut participar a la manifestació -les dones preses, les refugiades, les que han de fer feina-. A continuació, la Batucada FemSò, la societat civil i els partits polítics. Segons ha assenyalat MFM, "l'objectiu és visibilitzar el lideratge de les dones en la manifestació i en la lluita feminista".

Fotogaleria de la manifestació del 8M

En la manifestació també s'ha fet una crida a la vaga de 24 hores convocada pel sindicat STEI per a aquest 8-M, que gira entorn de tres eixos: el laboral, el de consum i el de cures. L'objectiu de la vaga laboral és denunciar les condicions de treball de moltes dones que ocupen feines precaritzades i la bretxa salarial, els sostres de vidre i els sòls enganxosos. La vaga de consum vol promoure un consum responsable amb els drets de les dones. La vaga de cures reivindica que les tasques fetes tradicionalment per les dones han estat invisibilitzades pel sistema capitalista.

"Patriarcat i capital, aliança criminal"; "Totes vives, cap de morta"; "No és una passejada, és la revolució"; "Avall el patriarcat que caurà"; "Feministes, antifeixistes"; "Tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva Manada"; "Visca la lluita feminista" i "Els carrers seran sempre nostres" han estat els crits més corejats.

Feministes dels 70: alliberant la sexualitat segrestada

En la manifestació hi han participat representants dels partits polítics, excepte de Vox. Entre les persones que hi han assistit per part del PP hi havia Marga Duran, Catalina Cirer i Mercedes Celeste; de Ciutadans, la diputada Patrícia Guasp; del PSIB, la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller Iago Neguereula, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, José Hila; de MÉS per Mallorca, els regidors Antoni Noguera i Neus Truyol, i la consellera del Consell de Mallorca Bel Busquets; de Podem, Esperança Sans, la secretària de Feminismes, Cati Pizà, i les diputades Antònia Jover i Lucia Muñoz. 

També s'han sumat a la mobilització del 8-M els sindicats UGT i CCOO, l'entitat Extiction Rebelion -que ha realitzat una performança abans de la lectura del manifest- i grups feministes de diferents municipis de Mallorca com Dones en Dansa d'Alaró, que han estat durant tot el recorregut amb la pancarta que anava a la capçalera de la manifestació.

A la lectura del manifest que s'ha duit a terme al parc de la Mar s'ha recordat que "només durant els primeres setmanes de 2020 hem hagut de lamentar l'assassinat de 22 dones" i "que les Balears es troben al capdavant en nombre de denúncies per violència de gènere i agressions masclistes". Al text també s'ha denunciat la feminització de la pobresa i de les cures. D'altra banda, s'ha assenyalat que el feixisme "suposa un atac frontal a les feministes i el trencament del consens social i polític entorn de drets assolits en el passat. Ens volen a casa, submises o mortes". En relació amb l'ecofeminisme, el manifest crítica el model turístic de les Illes. "L’explotació turística d'aquesta terra no és sostenible ni laboralment ni econòmicament ni ecològicament", han dit.

Les Kellys han estat igualment presents a la manifestació i també les dones musulmanes, les migrants i les que tenen problemes d'audició. Quan ha acabat de parlar la representant de les Kellys, el públic ha corejat: "Per un euro i mig, que faci feina l'hoteler".

En l'acte final, el moment més emotiu ha estat quan s'ha recordat a qui va ser presidenta del Lobby de Dones i directora general del Consell de Mallorca, María José Varela. "No tocava que Varela partís. La nececessitàvem molts anys més i l'enyorarem molts anys més...", ha assenyalat Margalida Moll, del Lobby de  Dones, que ha reconegut la seva lluita i també el seu tarannà, implicació i compromís personal.

Ball de Muses

Valdemossa s'ha sumat als pobles que organitzen activitats amb motiu del Dia internacional de la dona i per primera vegada ha celebrat el 8-M. Ha estat una iniciativa del cercle de dones Ball de Muses. La trobada ha tingut lloc a la Cartoixa, on s'han realitzat diferents activitats com tallers de xapes, escuts feministes i un dinar comunitari. També s'ha llegit el mateix manifest que ha fet el Moviment Feminista de Mallorca.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF