Societat 21/07/2020

113 maltractadors han assistit a les teràpies de rehabilitació de l'Ajuntament de Palma

El 83% dels homes que varen sol·licitar ajuda l'any passat va canviar la seva conducta, però la meitat dels atesos justificà la violència

Kike Oñate
2 min
Cort, l’única administració que inverteix a rehabilitar maltractadors

PalmaEl programa d'atenció a homes que volen treballar per tenir relacions de parella no violentes va tractar 113 maltractadors l'any passat, segons ha informat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas. El 83% dels homes que sol·licitaren ajuda va canviar la seva conducta, mentre que la resta ha estat reincident. La regidora, però, ha apuntat que acaben tornant a la teràpia. També ha anunciat que volen ampliar el servei per poder atendre més homes que demanin ajuda.

Pel que fa al perfil dels usuaris atesos el 2019, el 69% tenia un baix control emocional i el 66% tenia dificultats per identificar i comprendre els processos emocionals dels altres. Malgrat que els 113 homes que varen formar part del programa ho varen fer voluntàriament (perquè han de ser els agressors els que telefonin demanant pel servei), el 49% justificava i minimitzava els comportaments violents i un 41% es mostrà reticent al canvi. Finalment, Vivas ha explicat que el 32% eren desconfiats i controlaven la parella.

Sobre el perfil dels maltractadors, la regidora ha comentat que eren de nacionalitat espanyola i amb estudis primaris, però ha destacat que això "no és tan rellevant" i ha donat més importància a la situació individual de cadascú. Vivas ha dit que cal felicitar els homes que fan una passa endavant per "deixar de ser agressors", ja que "són víctimes d'una societat que els dona el mandat per ser agressors". Per això, la regidora defensa que no només s'ha d'aplicar la via punitiva, sinó que també cal fer una feina pedagògica i educativa. En opinió de Vivas, treballar amb els agressors és fer-ho per les dones que són víctimes de violència masclista.

El servei d'atenció, que el 2019 va costar 74.390 euros, consisteix en teràpies grupals per treballar l'autoconeixement, la identificació i el control d'emocions, la resolució de conflictes, la comunicació i l'empatia amb els altres. També es tracta la responsabilitat sobre els actes dels participants, l'autoestima i la comprensió del fenomen de la violència. El programa està dirigit a homes majors de 16 anys del municipi de Palma que exerceixin o hagin exercit violència contra la seva parella o exparella. Sempre hi han d'acudir voluntàriament.

stats