Societat 09/09/2019

Els mals pronòstics dels hotelers no es compleixen a Eivissa

Els establiments de les Pitiüses registren a l’estiu un augment d’ocupació del 0,08% respecte del 2018

Inma Saranova
3 min
Les platges d’Eivissa estan un 50% ocupades per gandules i para-sols.

EivissaA final de juny els hotelers d'Eivissa deien que estaven preocupats per la lentitud de reserves que rebien, tot i que era temporada alta, i sobretot amb vista a l'agost. Però els mals pronòstics no s'han complert i l'ocupació hotelera a les Pitiüses s'ha mantingut estable durant l'estiu. Segons la Federació Empresarial Hotelera d'Eivissa i Formentera (FEHIF), la mitjana d'ocupació de les dues illes, de fet, ha crescut, encara que molt poc: un 0,08%. I hi ha diferència entre les dues illes, perquè a Formentera sí que ha davallat. La mitjana d'ocupació d'habitacions dels establiments ha arribat al 85,99%.

Ana Gordillo, presidenta de la Federació, fa una valoració positiva d'aquestes dades i reconeix que són semblants a les del 2018. "L'any passat ja vàrem observar un lleuger descens respecte de les xifres del 2017, però és normal, no sempre poden batre's rècords i el que cal cercar és mantenir-se en aquesta línia, que és el que feim" assegura Gordillo, que espera que els pròxims anys les xifres siguin similars perquè, en la seva opinió, “això demostraria que Eivissa és una destinació consolidada”.

Davallada a Formentera

Les dades desglossades mostren una lleugera asimetria entre totes dues illes. Mentre que Eivissa ha registrat un lleuger increment d'ocupació del 0,71% –amb una ocupació del 86,98% de maig a agost–, la mitjana de la temporada alta a Formentera ha experimentat un descens d'un 6,1% en comparació amb l'any anterior, la qual cosa significa una ocupació mitjana del 75,6%, segons les dades de FEHIF.

A l'agost l'ocupació dels hotels d'Eivissa ha arribat al 93,6% enfront del 90,8% de Formentera, fet que suposa un increment del 0,6% i un descens del 2%, respectivament. Segons la presidenta de la Federació encara cal analitzar a quin motiu es deu el descens d'ocupació a Formentera, però Gordillo apunta a la triple insularitat que pateix l'illa i que fa que Formentera sigui més susceptible a la incertesa en el moment de reservar.

Pel que fa als municipis d'Eivissa, a tots ha augmentat l'ocupació hotelera, excepte Santa Eulària, on ha davallat un mínim 0,09%. Així mateix, la zona nord i Sant Antoni són els llocs que han registrat majors increments respecte del 2018, amb augments del 2,76% i del 2,1%, respectivament. Vila ha aconseguit una ocupació del 87,1%; Sant Josep del 87,13%; Sant Antoni del 86,38% i Santa Eulària del 87,5%. La zona nord ha registrat l'ocupació més alta de tota l'illa amb un 88,1% d'habitacions plenes. Gordillo reconeix que aquestes variacions són poc significatives i, per tant, aquests increments o l'estancament de Santa Eulària no poden atribuir-se a cap factor concret.

“Allò en què hem de fixar-nos –insisteix Gordillo– és que les dades són positives”. Recorda que a principi de juliol la FEHIB veia la segona quinzena d'agost com a “complicada” perquè encara hi havia molta disponibilitat d'habitacions. “L'important és poder penjar a final de mes el cartell de complet”, afegeix, i això pràcticament s'ha aconseguit, segons apunta la presidenta de la patronal eivissenca.

Més viatges però més curts

Aquesta incertesa s'explica, segons Gordillo, per tendència creixent de reservar les habitacions en l'últim moment: “La gent es planifica amb menys antelació i això fa per exemple que hores d'ara tinguem disponibilitat per a gairebé tot el mes de setembre, però la veritat és que a poc a poc es va reservant i creim que l'ocupació final del mes serà bona.” Gordillo assegura que la gent cada vegada vol viatjar més, encara que durant menys temps i això repercuteix en l'alentiment de les vendes, acumulant reserves d'última hora. Entre els factors als quals assenyala per explicar aquesta tendència apunta les ofertes de vols de les companyies aèries. “Ara està de moda visitar com més llocs millor en escapades breus; per tant, per assegurar-nos aquest tipus de viatgers, és necessari consolidar les connexions aèries que facilitin l'arribada de turistes a Eivissa”.

Respecte de les perspectives amb vista a l'extrem de temporada, Gordillo recorda que la passada Setmana Santa varen obrir un 40% més d'establiments hotelers respecte de l'any anterior i creu que això demostra que "la tendència és obrir abans i tancar després". "Esperam que això es mantingui perquè l'objectiu, efectivament, és allargar la temporada i per a això estam treballant", insisteix.

stats