Una mallorquina al nord d'Itàlia: "Ni tan sols he anat a comprar màscares"

Margalida Marquès, que és professora a un poble al costat de Pàdua, explica com s'hi viu l'alarma pel coronavirus

Margalida Marquès, una mallorquina que viu a Mestrino –un poble al costat de Pàdua, al nord d'Itàlia– fa una crida a la calma tot i l'alarma causada pel coronavirus. "Aquí hi ha gent que duu màscara i gent que no, jo ni tan sols n'he anat a comprar, intent estar a casa i no anar a llocs amb massa gent", explica. A Itàlia ja hi ha set morts i més de 200 contagis confirmats, alguns supermercats han quedat força buits a les zones confinades i fins i tot molts estudiants d'Erasmus marxen del país.

Amb els primers casos de coronavirus confirmats a Croàcia i Àustria aquest dimarts s'eleven a deu els països europeus que tenen casos de Covid-19. Itàlia és el país europeu més afectat i el poble on viu Marquès no és un dels que estan confinats, però diu que s'ha allargat la setmana blanca a les escoles, que s'acabava dimecres, fins divendres. Com que ella és professora, de moment pot quedar bastant a casa. 

Una italiana resident a Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya

Marquès, que és inquera, està convençuda que el coronavirus ja circulava per Itàlia abans que se'n detectassin els primers casos, però que ara se'n troben molts més perquè s'analitzen mostres de qualsevol que en tingui símptomes. Tot i això, treu ferro a la infecció: "A la persones que mor els passa un poc com amb la grip, moren perquè ja tenen altres malalties i es compliquen, perquè tenen el sistema immunitari debilitat". De fet, els set morts a Itàlia eren homes d’entre 62 i 88 anys que patien malalties anteriors, segons fonts de Protecció Civil.

Amb tot, Marquès explica que els ciutadans eviten fer-se petons i donar-se la mà, també esquiven les aglomeracions. Han tancat els gimnasos i els centres esportius i fins i tot s'han ajornat les activitats de les parròquies.

"El problema és que el coronavirus es contagia molt fàcilment, però no és que sigui molt greu, els periodistes han exagerat un poc la situació", lamenta la professora, i assegura que a Mestrino la situació es viu "amb normalitat entre cometes" tot i que circulen moltes "notícies falses" entre la gent i cal fer un poc de pedagogia. "És difícil morir d'aquest virus, hi insisteix".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF