Un mallorquí es desplaçarà amb bicicleta fins a Madrid per lluitar contra els plàstics

El representant de 'Per una Mar Sense Plàstic' durà una mostra dels 10 plàstics més comuns amb l'objectiu que el govern espanyol se sumi a la llei de residus 

Les entitats de la campanya 'Per una Mar Sense Plàstic' volen que Espanya tingui un posicionament més ambiciós respecte de la defensa dels mateixos principis i eines que la UE per posar fi als plàstics, com així ho preveu la llei de residus que està tramitant el Govern. Ho faran d'una manera molt original, ja que un dels seus representants, Daniel  Gálvez , es desplaçarà des de Mallorca fins a Madrid amb bicicleta portant una mostra real dels 10 productes de plàstic d'un sol ús més abandonats a costes i platges .

"Per mi és un orgull representar les entitats i dur aquest missatge simbòlic en forma de botelles, taps, bosses, escuradents, embolcalls i altres productes d'un sol ús perquè Espanya segueixi l'exemple del que s'està fent a les Balears", va declarar  Gálvez , qui ha recollit aquests residus a la platja de Ciutat Jardí i el torrent  de Malpà s de Palma.

El viatge ha estat batejat com el 'Tour Sin  Plástico ' i durant tota la setmana que ve, coincidint amb la Setmana europea de prevenció de residus, passarà per València, Utiel,  Alarcón Tarancón  i Madrid, on  Gálvez  té previst arribar divendres, 23 de novembre, i fer el lliurament dels residus.

"Que la llei de residus balear s'aprovi amb mesures que fomenten la prevenció, la reutilització, la responsabilitat dels productors i els sistemes de dipòsit suposa un canvi de paradigma per al model de producció i consum actual", explica la directora de  Rezero, Rosa  García . A més, afegeix que "les Illes poden convertir-se en un territori lliure de plàstics i residus contaminants, i la resta de l'Estat també".

"La directiva contra els plàstics d'un sol ús que la Comissió i el Parlament europeus  estan  a punt d'aprovar pot acabar el 2021 amb el 86% dels productes  com els que  Daniel  Gálvez durà a Madrid, per això és tan important que Espanya sigui igual d'ambiciosa que les Balears i doni suport a aquesta proposta a Brussel·les", va afegir  Eusebio  Martínez de la Casa, fundador de  Recircula .

Els representants de l'Aliança Residu Zero lliuraran els residus balears del #TourSinsPlástico al Ministeri de Medi Ambient de Madrid per animar els representants estatals a seguir l'exemple balear a tot l'Estat.

Les entitats de 'Per Una Mar Sense Plàstic' presentaren el #TourSinPlástico a la fira de Dijous Bo d'Inca, on durant dos dies acceptaren la devolució d'envasos de begudes a canvi de 10 cèntims en la seva màquina de tornada d'envasos i així emular el funcionament del sistema de dipòsit, una de les mesures més eficaces inclosa en la llei de residus balear.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF