La meitat dels acusats al macrojudici per narcotràfic reconeixen els fets a l'Audiència de Palma

Les defenses dels processats demanen anul·lar una part de les proves de la causa

Gairebé la meitat dels processats aquest dilluns en un macrojudici per narcotràfic a l'Audiència Provincial de Palma han reconegut els fets dels quals se'ls acusa en la primera jornada de declaracions, que estan assenyalades fins al 30 d'octubre. En total, els 14 acusats d'un total de 29 que han declarat aquest dilluns dematí han afirmat haver comès els actes pels quals estan acusats amb l'objectiu d'aconseguir rebaixes en les penes de presó. A més, han rebutjat tant assistir a les properes declaracions del judici com el dret a la darrera paraula.

La trentena de persones citades a declarar a la Secció Segona de l'Audiència de Palma entre els dies 19 i 30 d'octubre formaven part, presumptament, d'una banda internacional de narcotràfic que es dedicava a introduir grans quantitats de cocaïna a Mallorca –entre altres destinacions– des de Sud-amèrica. En concret, la Fiscalia acusa els integrants de la banda internacional de delictes contra la salut pública, un delicte de blanqueig de capitals i un altre d'integració de grup criminal. Per això, demana per al conjunt de membres penes de més de 260 anys de presó i imposa multes que arriben a 8,5 milions d'euros. 

Nul·litat de les proves

Durant les qüestions prèvies al judici oral iniciat aquest matí, les defenses de la trentena de persones acusades han demanat la nul·litat de dues de les primeres interlocutòries de la investigació de la causa, concretament una de relativa a la intervenció dels telèfons mòbils dels acusats i una altra d'entrada i escorcoll a diversos domicilis. Segons els lletrats, aquestes no varen estar motivades per motius objectius i podrien anar en contra dels drets dels seus clients. 

D'aquesta manera, i sota la doctrina del fruit de l'arbre enverinat, alguns dels advocats sol·liciten la "nul·litat de les proves" a les quals va donar lloc. Argumenten, en aquest sentit, que la interlocutòria va estar basada només en "suposicions" i fonamentada en "sospites policials".

A banda d'això, diversos lletrats han coincidit a defensar que la competència del judici no és de l'Audiència Provincial de Palma, sinó de l'Audiència Nacional. Els arguments es basen, per una banda, en el fet que es tracta d'una banda de narcotràfic "a gran escala" i que va haver-hi delictes relacionats amb la causa que es varen cometre a diferents punts de l'Estat.

La banda de narcotraficants va estar activa entre els anys 2017 i 2018, fins que va quedar desmantellada per una operació policial. Fins aleshores, les seves operacions es dividien entre Mallorca i diversos punts de la Península: Barcelona, Madrid, Sevilla i Valladolid, segons la Fiscalia.

Macrojudici en plena pandèmia

La majoria de les defenses dels acusats han criticat les condicions en què hauran de treballar durant els propers deu dies a causa del covid-19: sense taula pròpia, repartits per la sala i amb impossibilitat de mantenir contacte visual amb els seus clients durant les declaracions. En aquest sentit, un dels advocats ha criticat que "no pot ser que totes les limitacions afectin la defensa" i ha manifestat que "això dificulta molt la tasca", sobretot "quan es tracta d'una causa tan complexa i amb tants fulls". Per a aquest macrojudici, hi ha més de 60 persones citades, de manera que a la seu de l'Audiència de Palma s'han habilitat tres espais per facilitar l'organització de les vistes. Com que a la sala en què es fa el judici no pot accedir-hi el públic, el departament de premsa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha facilitat, per primera vegada, una connexió en directe a través de Youtube per seguir-lo a distància.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF