MALTRACTAMENT

Un lobby estatal pels drets dels animals

Advocats de 60 comissions d’Espanya acorden treballar junts per lluitar contra el maltractament

La necessitat de crear un lobby o agrupació nacional d’especialistes per a la defensa dels drets dels animals és una de les principals conclusions a què han arribat els 60 advocats procedents de comissions diferents de tot l’estat espanyol a les jornades que han tingut lloc aquesta setmana al Col·legi d’Advocats de les Illes Balears.

Impulsada per la comissió balear que lideren els magistrats Manuel Molina i Helena Cabañero, la trobada “ha servit per analitzar la problemàtica dels drets dels animals i la seva protecció dins l’àmbit jurídic en els diferents territoris de l’Estat i per establir fórmules que els permetin col·laborar de manera conjunta”. Ho assegura la vocal de la comissió de Balears, Helena Cabañero, qui descriu el futur lobby com un nucli “en el qual lluitarem tots junts contra aquests delictes”.

A la reunió també s’hi han analitzat problemàtiques comunes com el maltractament animal en general i s’ha parlat de la tasca que desenvolupen associacions d’advocats de diferents comunitats, com ABADA a Balears.

Entre les iniciatives que s’han posat sobre la taula hi ha “la proposició presentada a Sevilla perquè que es concedeixin dies lliures a la feina a les persones que tinguin mascotes malaltes o casos com el d’un company de València, que ha aconseguit que un acte de maltractament contra diversos animals es compti com un delicte per cadascun dels animals maltractats”, explica Cabañero.

Aquestes comissions “es varen reunir per primera vegada el 2016 i varen decidir que es trobarien cada dos anys”, explica Carmen Valenzuela, advocada responsable de la comissió de Barcelona, que, creada l’any 2002, va ser la pionera de tot l’Estat, per davant de la de les Illes. Per a Valenzuela, el respecte als animals “hauria de ser una assignatura a les escoles”. El problema “és que la gent encara pensa que són coses. Es una qüestió d’educació i de formació”, afirma.

Pel que fa als exemples de Balears, s’han recordat els dos primers casos de delictes de maltractament animal els acusats dels quals varen anar a la presó: el cas del pitbull del coll den Rebassa desnodrit i abandonat a la canera de Palma, on va morir, i el cas del cavall Sorky, que no va guanyar una carrera i va morir apallissat pel seu propietari.

Assessorar la població

Els experts han coincidit que la societat en general desconeix com ha d’actuar davant els casos de maltractament animal. En aquesta línia, la comissió d’advocats en defensa dels drets dels animals de Balears ha anunciat que tenia previst posar en marxa un servei gratuït per assessorar els ciutadans i fomentar que aquests casos de maltractament d’animals arribin a les autoritats i siguin jutjats.

David Sánchez, responsable del Grup Especialitzat en Dret Ambiental i Animal de Granada, creat fa dos anys, considera que la qüestió de la protecció animal és un tema que ja avança: “Manca molta informació i la divulgació és molt important. Hem començat a caminar però ens queda molta feina a fer”. El responsable de Jaén, Miguel Rincón, està d’acord amb els seus arguments.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF