Societat 23/08/2018

'Llosca per llosca' ha finalitzat amb un total de 102.000 llosques recollides

La campanya, impulsada per Miquel Garau, ha reunit 65 participants en el seu segon any de vida

C. Amengual
2 min
"Llosca per llosca" suma _ participants el segon any de vida

PalmaLa campanya 'Llosca per Llosca', impulsada pel moviment 'No Más Colillas en el Suelo Mallorca (NMCS)' ha conclòs aquest dijous a la platja de Can Pere Antoni després de deu dies d'intensa activitat. És el segon any que es duu a terme aquesta acció, i enguany s'ha aconseguit retirar de les platges i cales de l'illa un total de 102.000 llosques.

Es tracta d'una iniciativa mediambiental per conscienciar els ciutadans de Mallorca del problema general que creen les llosques dels cigarrets a les costes de l'illa. El seu impulsor, Miquel Garau, ha explicat que en aquesta segona edició hi ha hagut molta més participació que en la de l'any passat, i és que enguany s'hi han afegit fins a 65 persones.

La cala més bruta és Cala Millor, on a cada passa hi havia entre 3 i 5 restes de cigarrets, explica Garau. La mitjana a les platges és de 750 llosques per hora, una xifra que a les cales es redueix a la meitat.

Miquel Garau és mallorquí però va realitzar la primera campanya el 22 de juliol del 2017 a Barcelona, on viu. Va tenir uns resultats molt satisfactoris i una gran repercussió i va ser llavors quan es va plantejar "impulsar la mateixa campanya al lloc on he nascut". Tres setmanes després, 'Llosca per llosca' arribava a les Balears.

"És tan senzill com anar a la teva cala o platja preferida i agafar les llosques que trobis a les roques i a l'arena. La gent t'observa i, a vegades, s'hi afegeix. Després, la persona s'ha de fer una 'selfie' mostrant allò que ha recollit", explica Garau.

La primera edició a l'illa es va fer del 14 al 24 d'agost del 2017 i aquesta segona edició s'ha allargat del 13 al 23 d'agost. A diferència del primer any, enguany hi ha hagut un total de 45 ambaixadors que han coordinat la campanya, que ha arribat a tota l'illa, tant a les cales com a les platges.

A més, algunes entitats com Amics de la Terra s'han sumat a la causa després de veure les "ganes i la passió" del seu fundador. Des de l'organització han explicat que s'hi varen sumar "utilitzant-ho com la punta de l'iceberg a través de la qual es podia fer visible encara més la contaminació de tot tipus de residus".

'No Más Colillas en el Suelo' és una pàgina de Facebook creada el 10 d'octubre de 2016. Un exemple més del que pot aconseguir una persona tota sola empesa per la seva voluntat i les ganes d'aportar el seu granet d'arena amb una iniciativa senzilla i clara: recollir les llosques de les platges i les cales durant deu dies. El nom del perfil varia segons la localitat on es fa. En el cas de la pàgina centrada en Mallorca, 'No Más Colillas en el Suelo Mallorca (NMCS)' ja té gairebé 2.000 seguidors.

stats