Societat 25/06/2018

La prohibició del lloguer turístic als habitatges plurifamiliars a Palma arriba a 'The New York Times'

El reconegut diari nord-americà publica un extens reportatge sobre la polèmica pel lloguer de les segones residències de la ciutat

C. Amengual
2 min
Turistes passejant pel centre de Palma. / ISAAC BUJ

PalmaLa polèmica pel lloguer turístic a Palma ha arribat aquest cap de setmana al reconegut diari 'The New York Times'. En un article, titulat 'Per contenir el turisme, una ciutat espanyola prohibeix l'Airbnb', el mitjà nord-americà ha dedicat un extens reportatge a analitzar la situació del lloguer turístic a la ciutat.

Tal com recull el titular, l'article se centra en la prohibició del lloguer turístic als habitatges plurifamiliars de tota la ciutat de Palma, que l'Ajuntament va anunciar l'abril i que es preveu que s'aprovi el mes de juliol. En aquest sentit, assegura que la ciutat ha "colpejat posant barreres" al lloguer a turistes per tal de contenir la saturació turística i frenar l'impacte d'Airbnb i altres plataformes similars.

El corresponsal Raphael Minder, autor de la publicació, fa un repàs a l'evolució del turisme a Mallorca i, en concret, a Palma, que "és la ciutat espanyola on el mercat de les segones residències ha crescut més el darrer any, segons alguns estudis".

L'article, que pretén mostrar una visió contrastada de la problemàtica, recull les declaracions que el batle Antoni Noguera va fer en una entrevista: "Volen que Palma sigui habitable per als seus residents" i "creim que estam marcant una tendència, perquè hi ha moltes altres ciutats a Europa que tenen el mateix problema". Així mateix, recorda que el sector turístic representa el 40% del producte domèstic de l'illa.

La postura del president de la patronal Habtur, Joan Miralles, també hi és present. Miralles assegura que els polítics s'han doblegat a lobby dels hotelers: "Prohibir Airbnb no farà res per resoldre la crisi d'habitatges, però aturarà la democratització d'un sector turístic que ha estat sempre controlat per uns pocs oligarques hotelers", afirma.

Alguns paràgrafs fan també menció a la saturació de la ciutat i a l'evolució del turisme a Mallorca els darrers anys. Les paraules de la propietària d'un pis al passeig Marítim i les d'un taxista que es queixa de "la bogeria del trànsit a l'estiu" són alguns exemples que il·lustren la situació actual.

Per la seva part, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, María Frontera, afirma que "si hi ha una llei però no hi ha inspecció i control, això [la prohibició] tan sols significa crear un altre gran problema".

Finalment, el rotatiu també aporta una visió més distant i explica que "el batle va predir que amb l'eliminació de l'Airbnb deixaria pisos lliures per als residents", però que "fins al moment, els preus del lloguer augmenten, amb poca evidència que els propietaris prefereixin els llogaters a llarg termini als turistes".

stats