SALUT
Societat 19/10/2018

De les llistes d’espera a la sanitat privada

Un decret del Govern garanteix l’assistència en centres concertats en cas de demora

Carles Tudurí
2 min
El retard màxim per a les operacions programades serà de 180 dies i per la primera consulta, de 60 dies.

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir el Decret de garantia de demora, que possibilita que els pacients de la sanitat pública puguin ser atesos fora d’aquest sistema si se superen els terminis màxims d’espera establerts en el mateix decret, 180 dies per a una intervenció quirúrgica i 60 dies per a una primera consulta especialitzada.

“Amb l’entrada en vigor d’aquest decret es crea un sistema que dicta que, en cas d’incompliment dels terminis, el Servei de Salut de les Illes Balears ha d’oferir als pacients una alternativa en centres propis, centres vinculats a la xarxa pública i centres concertats perquè puguin rebre l’assistència sanitària indicada”, informen des del Govern .

D’aquesta manera, l’IB-Salut tindrà 180 dies per als procediments quirúrgics, 60 dies per a les primeres consultes externes, 60 dies per fer proves diagnòstiques i 180 per a les segones consultes.

Si se superen els terminis màxims que estableix aquest decret, el pacient té dret a sol·licitar-ne al Servei de Salut l’aplicació, que implica l’assitència gratuïta en el sector privat. Segons ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, la reclamació d’aquest dret es pot fer als serveis d’admissió o d’atenció dels centres de salut o per mitjà d’un escrit directe a l’IB-Salut.

Resposta en 10 dies

El servei de salut disposarà de 10 dies per contestar la petició i el pacient, 10 dies més per acceptar l’alternativa proposada. L’assistència es realitzarà en un centre propi, en un vinculat a la xarxa pública (Sant Joan de Déu o Creu Roja) o en un de privat amb el qual es tingui un concert. L’IB-Salut es veurà així obligat a pagar les despeses derivades del procediment al centre que hagi realitzat la intervenció .

Gómez ha indicat que, en aquests moments, 3.117 persones que esperen una cita ja han superat el termini de 60 dies i es podrien beneficiar d’aquest decret. Pel que fa a intervencions quirúrgiques, 752 persones superen l’espera de 180 dies. La consellera ha destacat que s’ha aconseguit rebaixar 55 dies la mitjana de les llistes d’espera per a consultes, ja que s’ha passat de 83 dies a 27. L’espera per a intervencions ha passat de 104 dies a 80.

La consellera ha explicat que no és possible preveure la despesa que suposarà aquest tipus de servei al sector privat, tot i que ha assegurat que es publicaran anualment les dades relatives a les despeses que impliqui l’assistència sanitària en aquests centres concertats o vinculats a la xarxa pública.

Aquest decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat al BOIB , excepte la regulació dels terminis màxims per a una segona consulta que, atesa la necessitat prèvia d’adequar l’estructura organitzativa del Servei de Salut, s’implantarà de manera progressiva fins a l’1 de gener de 2019.

stats