Societat 22/09/2020

La llei de regulació dels lloguers ja està en vigor

Dilluns es va publicar al DOGC tot i que la norma podria acabar impugnada pel Constitucional

Cesc Maideu / Natàlia Vila
3 min
La llei de regulació dels lloguers entrarà en vigor demà

BarcelonaLa llei de regulació dels lloguers que va aprovar el Parlament de Catalunya fa dues setmanes ja està en vigor. Això vol dir que des d'ara, la Generalitat (a través de l'índex de referència) ja limita i podrà també rebaixar els preus dels nous contractes de lloguer a 60 municipis de més de 20.000 habitants, entre ells les ciutats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir el text i la seva implementació ja és un fet a partir d'aquest dimarts.

El text, però, corre el risc de tenir una vida curta, ja que està al punt de mira d'alguns partits, que el podrien impugnar al Tribunal Constitucional (TC). De fet, el recurs a l'alt tribunal està assegurat per part del PP, que en el seu moment ja va recórrer la llei, juntament amb Cs, al Consell de Garanties Estatutàries, que va declarar que algunes clàusules eren inconstitucionals. El sindicat de Llogaters, que és qui ha liderat la marxa endavant d'aquesta llei, manté la nova norma té validesa total i confia en la seva seguretat jurídica, ja que el text "parteix del consens" i "està molt treballada". A més, el govern de l'Estat s'hi mostra favorable: La Moncloa ja va avançar el dia després de l'aprovació de la llei que dialogaria amb la Generalitat per trobar una sortida si es detecten inconstitucionalitats en el text, descartant d'aquesta manera un recurs directe al TC.

"No concebem que el govern del PSOE i Podem, que es va comprometre en el seu pacte de coalició a regular els lloguers, bloquegin una llei que és de la ciutadania i de consens", ha assegurat a l'ARA, Jaime Palomera, portaveu del sindicat. Per Palomera, la pregunta ara és: "¿Quan estendrà el govern espanyol aquesta norma a tot l'Estat?".

Canvis que promou la llei

L'entrada en vigor de la norma permetrà que a partir d'aquest dimarts els inquilins que hagin de renovar el seu contracte o aquells que entrin de nou en un pis puguin exigir que el preu no superi l'índex de referència que marca el Govern per a aquella zona concreta més l'índex de garantia de competitivitat (que actualment està al 0%). En termes generals -la norma contempla també moltes excepcions- els preus podran estar per sota però mai per sobre d'aquest topall de referència en 60 municipis de més de 20.000 habitants. Si el propietari és un gran tenidor també es podrà exigir un contracte de més de 7 anys.

La llei, segons remarca el sindicat, ofereix seguretat als inquilins i a més acaba amb l'especulació perquè fa ineficaç "la tàctica de fer fora del pis per apujar preus i llogar més car", ja que els nous contractes també s'hauran de regir pel preu de l'últim lloguer i l'índex de referència; és a dir, el propietari no té total llibertat per apujar el preu del lloguer si és més baix que l’índex de referència.

A més, s'obliga a les immobiliàries a informar de manera veraç dels preus ja que el futur inquilí podrà contrastar-los amb l'índex públic a les pàgines webs del Govern. La norma també preveu un marc sancionador en cas d'incompliment.

La posada en marxa d'aquesta llei coincideix aquest dimarts amb noves dades sobre el mercat del lloguer a Catalunya. Les xifres confirmen que el lloguer continua pujant -tot i que lleugerament- a Catalunya. Actualment, de mitjana, els 14,4 euros que costa el metre quadrat de mitjana suposen un increment d'un 0,1% del preu respecte al juliol i una reducció del 0,3% en comparació amb l'agost del 2019. Segons indica Fotocasa, aquest preu és un 34% més alt que la mitjana espanyola, que se situa en 10,7 euros el metre quadrat.

De fet, Catalunya continua sent la segona comunitat on és més car llogar un habitatge, després de Madrid. En el conjunt de l'Estat, el lloguer va resultar a l'agost un 8,6% més car que fa un any.

Un any de gestació

La nova llei, que ara vol frenar aquestes pujades, feia més d’un any que es gestava: redactada entre el departament de Justícia i el Sindicat de Llogaters de Catalunya, comptava abans d'arribar a la cambra catalana amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. Tot i gaudir d'una majoria sòlida, es va acabar aprovant gairebé in extremis: JxCat i el Sindicat de Llogaters van arribar a l'acord definitiu sobre algunes clàusules polèmiques del text minuts abans de començar el ple. Finalment, però, la norma va tirar endavant i aquest dilluns se'n va oficialitzar la seva posada en marxa amb la publicació oficial al butlletí.

Des del Sindicat de Llogaters s'han mostrat satisfets amb la publicació al DOGC de la nova llei. El seu portaveu, Jaime Palomera, ha agraït a tots els impulsors del text la feina feta i ho ha celebrat amb un "ja la tenim aquí".

Podeu veure totes les claus de la llei de regulació dels lloguers en el següent enllaç.

stats