Violència sexual
Societat 20/12/2022

Llei del 'només sí és sí': el TSJC s'inclina per rebaixar la pena als agressors sexuals

L'Audiència de Barcelona, que es planteja unificar criteris, manté set anys i mig de presó per a un home que va forçar una menor

3 min
L'acusat d'agredir sexualment una menor declarant al judici el novembre passat

BarcelonaPer primera vegada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha pronunciat sobre l'aplicació de la nova llei del només sí és sí i s'ha alineat amb el criteri del seu superior jeràrquic, el Tribunal Suprem, que considera "obligatori" revisar les sentències i aplicar la nova forquilla de condemnes que planteja la llei orgànica 10/2022. Seguint aquest criteri, la sala civil i penal ha rebaixat la condemna a dos violadors. En els dos casos els magistrats han aplicat la nova llei d'ofici, perquè els condemnats no havien plantejat la qüestió als seus recursos, que en la resta de peticions s'han desestimat.

En el primer dels casos, els magistrats apliquen la rebaixa a un noi que va agredir sexualment una menor d'edat a la sortida d'una discoteca. L'Audiència de Girona va imposar-li sis anys i mig de presó i ara, basant-se en la nova llei, la sala considera que la pena s'ha de situar en quatre anys i mig. El tribunal té en compte que la primera sentència es va decantar per condemnar els fets amb la "pena mínima". En l'anterior normativa, aquest marge inferior se situava en els sis anys de presó, mentre que ara es fixa en quatre anys. Els magistrats consideren que cal ser "fidels" al criteri de la primera sentència i mantenir-se en el tram més baix de la pena com ja va fer el tribunal que va jutjar primer el cas, que no hi va apreciar cap circumstància agreujant. La rebaixa també s'aplica a la prohibició d'acostar-se a la víctima o comunicar-s'hi, que passa de nou anys a cinc. En canvi, es mantenen els cinc anys de llibertat vigilada.

En el segon dels casos, el TSJC rebaixa de 28 a 27 anys de presó la condemna que l'Audiència de Barcelona va imposar a un home per violar tres dones a qui havia enganyat oferint-los un lloc de feina i citant-les per a una entrevista laboral. El tribunal només aplica la rebaixa en una de les agressions sexuals, en la qual la primera sentència no apreciava cap circumstància agreujant. Argumentant que la forquilla de penes per a aquesta mena de casos ha canviat –abans anava entre els 6 i els 12 anys de presó i ara se situa entre els 4 i els 12 anys de presó–, la sala considera que ha de rebaixar a vuit anys de presó la pena que li imposava per aquesta violació. En canvi, el tribunal manté la condemna imposada inicialment per a les altres dues violacions, perquè té en compte que es van produir utilitzant la violència, una circumstància que la nova llei planteja com un agreujant.

La violència impedeix la rebaixa

Seguint aquest mateix criteri de la violència com a agreujant, la secció sisena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat un home a set anys i mig de presó i set anys i mig més de llibertat vigilada per haver agredit sexualment una adolescent de 14 anys, juntament amb un altre home a qui no es va poder identificar. El tribunal que ha jutjat aquest cas analitza la nova normativa i conclou que la redacció impedeix rebaixar la pena si l'agressió s'ha comès amb violència o intimidació. En aquest cas, l'Audiència considera que l'acusat i el seu còmplice –no identificat– es van valdre de la violència per forçar la menor, si bé descarten que la retinguessin en un pis, com plantejaven les acusacions. Malgrat tot, els magistrats tenen en compte no només l'ús de la força, sinó també l'existència d'intimidació per la superioritat dels dos homes sobre la víctima, tenint en compte que almenys un d'ells li doblava l'edat. "La pena seria la mateixa encara que ara la forquilla en el tipus bàsic s'hagi rebaixat", conclouen els magistrats.

Les seccions penals de l'Audiència de Barcelona tenen previst reunir-se aquest dijous per decidir si unifiquen criteris a l'hora d'aplicar la nova llei del només sí és sí als casos que s'estan jutjant o que es revisen. La sentència de la secció sisena no és la primera que es dicta partint de la nova legislació, que ja es va aplicar a un home jutjat per haver violat una dona de 60 anys amb qui havia quedat perquè li ensenyés a cuinar, fins i tot abans que la nova llei entrés en vigor. Aplicant la nova normativa, el va condemnar a tres anys i deu mesos de presó en lloc dels sis que li haurien imposat segons l'anterior legislació. L'Audiència de Barcelona té pendents de resoldre dos recursos més de condemnats que demanaven una rebaixa. En els dos casos la Fiscalia s'hi oposa.

stats