Societat 18/05/2022

La llei del 'només sí és sí' se salva i deixa fora la penalització de la prostitució

Els socialistes presentaran una llei abolicionista aquest dijous

4 min
La ministra Irene Montero.

MADRIDLa llei de llibertat sexual, l'anomenada llei del només sí és sí, finalment veurà la llum verda. La normativa, impulsada pel ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, ha estat penjant d'un fil en les últimes hores perquè el PSOE, el soci majoritari de l'executiu espanyol, hi havia presentat una esmena d'última hora que modificava substancialment un dels punts de la norma que més polèmica ha generat: la penalització de la prostitució. El text xocava amb la posició d'Unides Podem i també dels socis d'investidura, i només el PP estava disposat a votar aquesta esmena en la comissió d'aquesta tarda, en què es votava el text final de la llei abans del debat final al ple. Ara bé, els populars han anunciat aquesta tarda que votarien en contra de la resta de la normativa i, per tant, el seu no se sumaria al dels socis d'investidura, que es negaven a aprovar la llei amb l'esmena del PSOE. Davant del risc que la normativa acabés descarrilant, els socialistes han acabat retirant la seva esmena i Unides Podem, al costat dels grups sobiranistes, ha firmat una esmena per deixar fora d'aquesta normativa qualsevol tipus de sanció a la prostitució. Actualment, el Codi Penal ja castiga la prostitució.

Els socialistes havien presentat un redactat que va més enllà del que havia escrit el ministeri d'Igualtat i que proposava sancionar només els propietaris dels immobles on es produeixi una clara situació d'explotació sexual (el que es coneix com el delicte de la terceria locativa). Tot aquest apartat finalment queda eliminat amb l'esmena de supressió que han firmat Unides Podem, ERC, Junts, Cs, Bildu i la CUP. El PSOE no l'ha signat, però hi ha votat a favor perquè no decaigués la normativa. Així, tot el que estava relacionat amb la prostitució queda eliminat del dictamen i la normativa es votarà de forma definitiva en el ple del Congrés de la setmana que ve. Ara bé, el PSOE ha anunciat que aquest mateix dijous presentaran una proposició de llei amb el mateix contingut de l'esmena que han acabat retirant; és a dir, una normativa que vol regular l'abolició de la prostitució.

Penalització de les prostitutes

Els socialistes havien proposat que, a banda de sancionar els propietaris dels immobles on s'exerceixi la prostitució, també es pogués multar els casos en què les dones exerceixen la prostitució per voluntat pròpia. "Destini un immoble [...] a promoure la prostitució d'una altra persona, tot i tenir-ne el consentiment", recollia l'esmena. A més, el PSOE també introduïa les penes de presó per a aquelles persones que "promoguin, afavoreixin o facilitin" la prostitució d'una altra persona "tot i tenir-ne el consentiment". Alguns col·lectius de treballadores sexuals de l'Estat ja van apuntar en el seu moment que la terceria locativa "criminalitza" aquelles dones que "s'organitzen, treballen i viuen al mateix lloc".

La posició de l'ala socialista distava molt del que, durant la tramitació de la llei al Congrés, el ministeri d'Igualtat havia aconseguit. Els de Montero havien acostat posicions amb ERC i la resta de grups sobiranistes –amb una posició més prodrets que aposta per la regulació de la prostitució– a través d'una esmena transaccional, que és la que s'ha acabat eliminant amb l'esmena de supressió finalment acordada. En aquest text es parlava "d'explotació de la prostitució" i s'eliminava el matís del "consentiment propi". A més, s'explicitava que "s'entendrà que hi ha explotació quan hi hagi una relació de dependència o subordinació en què qui es lucra imposi les condicions essencials a la persona explotada". D'aquesta manera, deixava fora de la penalització les treballadores sexuals que treballen en immobles propis, juntament amb altres dones, per voluntat pròpia. Els grups sobiranistes s'havien oposat des del principi a penalitzar els propietaris dels locals on s'exerceix la prostitució i, de fet, hi havien presentat esmenes –també els comuns, que havien esmenat la normativa del seu propi grup.

Un nou xoc PSOE - Unides Podem

Abans de començar el debat a la comissió, la mateixa ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha expressat la seva "preocupació" pel moviment del PSOE perquè suposava posar la llei en perill. "Del PSOE depèn la possibilitat que aquesta llei no estigui en perill i de tramitar-la amb un acord ampli", ha afirmat Montero en declaracions als mitjans de comunicació. "El que mostra és que, en el fons, el PSOE no vol la llei”, apuntaven fonts d’EH Bildu abans que el PSOE retirés l'esmena. En la mateixa línia es pronuncien fonts coneixedores de la negociació, que diuen que el debat en el marc de la comissió ha sigut “un dels més tensos” que recorden. Les mateixes fonts destaquen un allargament de la negociació (ha durat més de quatre mesos) per les “reticències” del PSOE a abordar en un altre text i moment l'anomenada terceria locativa.

"Ens sembla pervers que s’hagi introduït aquí la terceria locativa", havia dit la diputada de la CUP Mireia Vehí durant la comissió. En la mateixa línia s'han posicionat EH Bildu, el PNB, Junts i ERC. "Hem sigut tan poc intel·ligents que hem entrat en una batalla campal que no tenia res a veure" amb la llei, ha dit la diputada d'ERC al Congrés Pilar Valluguera. Els partits que normalment donen suport al govern de coalició han retret al PSOE la introducció de la seva esmena. Al seu torn, els socialistes han remarcat que la negativa dels grups "deixa molt danyada una llei que aborda el consentiment sexual però que no aplica cap mesura per impedir una de les pitjors formes de violència contra les dones", fent referència a la prostitució. De fet, Montero havia arribat a proposar treure del redactat totes les qüestions relacionades amb la prostitució i incorporar-les a la llei de tràfic de persones. Però l'exvicepresidenta espanyola i diputada del PSOE Carmen Calvo ho havia rebutjat explícitament.

El PSOE i Unides Podem sempre han mostrat discrepàncies al voltant del debat de la prostitució i, en particular, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, amb Calvo. Els socialistes sempre s'han mostrat abolicionistes –és a dir, s'ha d'eliminar la prostitució, si cal multant també les dones que l'exerceixen–, mentre que a Unides Podem hi ha hagut molt de debat. La ministra d'Igualtat, per exemple, comparteix aquesta línia, sempre que vagi lligada a mesures de reinserció laboral, però no és una idea que la secundi tothom d'aquest espai, i el cas més evident són els comuns, que opten per regular la prostitució, per garantir els drets de les prostitutes que sí que volen exercir.

Presó per a l'ús de la imatge d'una persona sense consentiment

La llei del sí és sí també incorporarà una esmena que sanciona l'ús d'imatges de persones sense el seu consentiment per fer "anuncis o obrir perfils falsos en xarxes socials, pàgines de contacte o qualsevol mitjà de difusió pública" i que això suposi una situació "d'assetjament, fustigació o humiliació". El text, proposat per Junts, estableix penes de presó d'entre 3 mesos i un any o multes d'entre 6 i 12 mesos.

stats