Societat 24/01/2018

Llaços marrons de la UGT denuncien la tendència a empobrir els pensionistes un 30% més al llarg dels pròxims 20 anys

La secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT, Francisca Garí, proposa el símbol per protestar per la “pujada de merda de les pensions", d'un 0,25% el 2018, i la pèrdua de poder adquisitiu

Lluis Felipe Lorenzo
2 min
Llaços marrons de la UGT denunciant la tendència a empobrir els pensionistes un 30% els pròxims 20 anys

PalmaEls ciutadans de Balears estan convidats per la Unió General de Treballadors a participar en la campanya ‘Llaç marró per pensions dignes’ contra la pujada “miserable” d'un 0,25% de les pensions imposada pel Govern del PP per a aquest any. Ho ha fet avui dematí la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT, Francisca Garí, qui ha explicat en roda de premsa que el sindicat havia llançat aquesta iniciativa amb l'objectiu que es visualitzàs al carrer i a les xarxes socials un llaç marró com a símbol del pensament generalitzat sobre la “pujada de merda de les pensions”.

Garí ha criticat que les pensions perdessin poder adquisitiu “per segon any consecutiu”, atès que no han augmentat d'acord amb la inflació, i ha qualificat d'“insultant” que el Govern central digués que les revaloritzava quan en “realitat” les devalua, ja que pugen, de mitjana, uns dos euros al mes. La dirigent sindicalista ha dit que la pèrdua del poder adquisitiu dels pensionistes era d'un 1,75% durant 2017 i ha recordat que si es continuava aplicant la reforma de les pensions del 2013 realitzada pel Govern central sota la direcció del Partit Popular, es preveia un descens del poder de compra dels pensionistes d'un 30% en 20 anys.

“Estan condemnant a la pobresa als pensionistes”, ha subratllat Garí, que ha titllat d'“injustificable” la pujada d'un 0,25% en un context en el qual el Govern “presumeix” de creixement econòmic.

Així mateix, Garí ha desmentit la informació de l'OCDE que les pensions a Espanya eren “generoses i insostenibles”. Ha posat com a exemple la pensió mitjana a Balears, que és de 856,5 euros, enfront de la mitjana estatal, de 925,8 euros. Ha manifestat, a més, que, segons xifres de l'UGT, el 54% de les pensions en l'arxipèlag no superen els 700 euros mensuals, un 31% estan entre 500 i 600 euros, i un 73% no sobrepassen els 1.000 euros. “Això són pensions generoses i insostenibles?”, s'ha preguntat.

La responsable sindical ha denunciat que el Govern “està retallant premeditadament” les pensions públiques per “afavorir el negoci de les privades i que “el problema del sistema no és de despesa sinó d'ingressos”.

En aquest sentit, Garí ha lamentat que el Govern no tingués en compte les propostes d'UGT per garantir unes pensions dignes, com ara l'establiment de mecanismes per millorar els ingressos per cotitzacions i la creació d'un imposat finalista per sufragar les pensions. Finalment, ha informat que en el marc de la campanya ‘Un llaç per pensions dignes’ es demanarà als jubilats que retornin la carta que reben del Ministeri de Treball i Seguretat Social o que les lliurin a UGT perquè el sindicat qui les remeti.

stats