"Lesbiana de merda, et faré la vida impossible", 14 mesos de presó per assetjar una treballadora

La víctima va haver d'aguantar mig any d'insults i menyspreu d'un superior fins que es van negar a renovar-li el contracte

"Lesbiana de merda, et faré la vida impossible", 14 mesos de presó per assetjar una treballadora / GETTY IMAGES

"Lesbiana de merda, et faré la vida impossible", "la gent com tu em fa fàstic", "amb mi aquí no hi tens res a fer" i "n'estic fart de tu, puta lesbiana, et faré fora" són algunes de les frases amb què un caixer d'un supermercat de Barcelona va assetjar durant mig any una treballadora que tenia sota el seu càrrec. El jutjat penal número 17 de Barcelona l'ha condemnat a 14 mesos de presó i 5.000 euros d'indemnització.

El jutge i l'Audiència de Barcelona, que ha confirmat la sentència, l'han declarat culpable d'un delicte contra la integritat moral, un dels delictes d'odi, tot i que també han tingut en compte un atenuant per dilacions indegudes en el procés judicial. La sentència declara demostrat que quan la víctima va començar a treballar al supermercat i, al cap de pocs dies, l'home va saber que era lesbiana, la va començar a menysprear i assetjar.

L'assetjament li va causar crisis d'ansietat, insomni i un important estrès emocional

"Mogut pel menyspreu que li causava aquesta orientació sexual, va començar a dedicar-li un tracte despectiu", diu la sentència. A més dels insults també la vexava, per exemple, llançant-li les monedes "de manera despectiva" quan demanava canvi per a la caixa. Tot això ho feia, a més, davant dels clients i d'altres treballadors del supermercat, situat a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona.

L'assetjament va durar mig any, entre el novembre del 2009 i el maig del 2010, i va accentuar-li els símptomes d'ansietat i depressió que ja patia la treballadora. Fins i tot li van haver d'augmentar la medicació i tot això li va causar "crisis d'ansietat, insomni i un important estrès emocional". El 10 de maig del 2010, a més, es va quedar sense feina. Quan va preguntar per què no la renovaven amb un contracte indefinit, el condemnat, segons la sentència, va contestar que li feia "fàstic" treballar amb ella i no volia una lesbiana a la seva botiga.

Retard i llibertat

El cas va arribar al jutjat penal número 17 el gener del 2013, però la primera sentència no es va dictar fins al novembre passat a causa de "l'excés de càrrega de feina que pateixen els jutjats penals de Barcelona, en especial, els més antics", segons la sentència. Això va dur a l'atenuant de dilacions indegudes. El mes passat, l'Audiència de Barcelona va confirmar la sentència, que s'ha fet pública ara.

Com que el condemnat no té antecedents penals i la pena és de menys de dos anys, en principi s'estalviarà d'entrar a la presó. Això sí, si no paga la indemnització de 5.000 euros hi haurà de fer front l'empresa que gestiona el supermercat on treballaven la víctima i el condemnat, el nom de la qual no s'ha fet públic.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF