Societat 03/03/2018

Balears ha registrat nou casos de lepra en 20 anys

Vuit dels afectats procedeixen de Mallorca i un d'Eivissa; Menorca no ha tingut casos d'EH a les darreres dècades

Ara Balears
2 min
Balears ha registrat 9 casos de lepra en 20 anys

PalmaEls especialistes han detectat en els 20 últims anys en Balears 9 casos de lepra, una malaltia infecciosa que és infreqüent en regions no endèmiques com Espanya però amb alta incidència en països llatinoamericans i asiàtics, segons explica l'especialista Daniel Ramos.

El metge de l'Hospital Son Espases és un dels autors de l'estudi "Lepra a Balears: Revisió de casos en els últims 20 anys", que revela que el Servei d'Anatomia patològica dels hospitals Són Espases i Son Llatzer ha registrat 9 pacients amb lepra o Malaltia de Hansen (EH), 7 d'ells homes i 2 dones.

Sis dels pacients van ser diagnosticats de lepra multibacilar i 3 paucibacilar. En relació al lloc de diagnòstic: 8 procedeixen de Mallorca i un d'Eivissa; Menorca no ha tingut casos d'EH durant els 20 últims anys. En sis dels pacients, l'edat mitjana quan es va diagnosticar ha estat de 46,8 anys.

Ramos ha explicat que "la majoria dels casos detectats són importats, no són autòctons", ja que, si bé la lepra no és habitual a Espanya, sí que és prevalent a Índia, Brasil i diversos països d'Àfrica.

Vuit dels nou casos estudiats (el 88,8%), procedeixen d'àrees on la lepra és endèmica, "sobretot de Llatinoamèrica".

L'especialista ha recalcat que no hi ha cap alarma social sobre aquesta patologia perquè "dins de què és una malaltia molt prevalent en aquests països, és poc contagiosa, ja que per a qualsevol que entri en contacte amb la lepra hi ha un 90% de possibilitats que no tingui la malaltia".

Així i tot, Ramos va intervenir la setmana passada en la XIII reunió anual de la de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) que es va celebrar en el Col·legi de Metges de Balears, a Palma, per alertar elsals dermatòlegs sobre "un tipus de lesions blanques, hipopigmentades i anestèsiques, amb pèrdua de sensibilitat" perquè si els pacients vénen d'altres països amb incidència de lepra alta, pot tractar-se d'aquesta malaltia.

"Si veiem a algun pacient amb lepra, cal estudiar als familiars perquè el contagi és molt íntim", ha agregat.

El doctor Ramos considera que és una malaltia "que caldria estudiar més, ja que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la classifica entre les malalties tropicals desateses".

"Cal tenir-la en compte i investigar-la perquè no és cultivable, com altres malalties i precisament per això tenim problemes per investigar-la, ja que ha de fer-se en pacients", detalla.

stats