Divendres inauguraré un mural al Matadero de Madrid i farem una mica de festa

L'artista Albert Pinya explica la setmana que li espera

Normalment, la meva setmana sembla el dia de la marmota, perquè sempre faig el mateix ritual i seguesc les mateixes rutines. Ara visc a Madrid des de fa setmanes, perquè inauguraré un projecte el divendres 22 de novembre al Matadero [un centre de creació contemporània]. Allà estic fent una residència artística.

El que estic treballant és un mural de 50 metres de llarg i 4,5 d’alt en una de les naus que hi ha. A més, serà una obra sonora, perquè també inclou una peça d’àudio. El que vull és estimular més sentits a part de la vista, perquè l’experiència estètica sigui més completa. El títol de l’obra és Pinyin exercise. ‘Pinyin’ és el nom de la transcripció fonètica que es varen inventar els occidentals per entendre els caràcters xinesos.

Aquestes setmanes que visc a Madrid, dorm a l’hotel Mediodía, un estabiment mític que està al costat del Museu Reina Sofia. Quan m’aixec, em faig dos porrets i em pos a contestar correus electrònics. Després vaig a comprar menjar, una mica de fruita, ensalada, suc i iogurts, i vaig cap al Matadero a fer feina. Allà pint unes dotze hores diàries, fins a les onze o les dotze de la nit. Després m’atur a qualque bar de mala mort perquè em donin alguna cosa de sopar.

Quan torn a l’hotel en acabar la jornada, encara faig feina fins passades les 3 de la matinada a l’ordinador i contestant més correus electrònics. I així és com passaré dilluns i dimarts. El cas és que em pas el dia sencer treballant.

Dimecres sí que serà una jornada diferent, perquè tenc una inauguració a la galeria Alcolea-Nonell de Barcelona i m’hi hauré de desplaçar en tren. És una mostra col·lectiva que està comissariada per Enrique Juncosa i que fa una mena de radiografia de l’art que es fa ara a escala estatal. Hi exhibiré dues peces, dues pintures instal·latives. Dijous tornaré a Madrid per acabar de treballar en el projecte de Matadero. Com ja he dit, la inauguració és divendres, i llavors farem una mica de festa. Sortirem per Malasaña fins a les tantes.

A Palma, hi tornaré el 27 de novembre, perquè el cap de setmana tenc l’aniversari de dues col·leccionistes d’art que celebren els anys plegades i que m’han convidat a un sopar molt especial. Així aprofitaré per veure gent i mantenir un poc el contacte. Aquesta és la meva única xarxa social: el contacte directe amb les persones. Em varen comentar que hi ha un perfil d’Instagram amb el hashtag #AlbertPinya, però en realitat no és meu. No l’he fet ni el gestion jo, encara que sempre està superactualitzat. Em sorprèn les ganes d’exhibir-se que té la gent. Molt més que les meves.

Després d’inaugurar al Matadero i a Barcelona, a finals de desembre aniré a Itàlia, perquè particip en una altra exposició col·lectiva, en aquest cas a la ciutat de Monza. M’encanta Itàlia, i cada any solc tenir un parell de projectes allà.

EDICIÓ PAPER 09/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF