Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

El govern de l'Estat aprova el primer pas per a una reforma íntegra de la justícia

El consell de ministres aprova l'avantprojecte de reforma de la llei orgànica del poder judicial que, entre altres novetats, estableix que tres jutges –i no un– instruiran les causes de l'Audiència Nacional per guanyar en agilitat

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), el primer pas d'una reforma que "definirà un nou model de justícia" del segle XXI.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha explicat després de la reunió del consell, que es tracta de la llei més important que ha abordat el ministeri en aquesta legislatura. “No és una reforma, és una llei nova, la tercera LOPJ a Espanya”, ha dit.

Ha assegurat que aquest avantprojecte és la conseqüència de dos anys de feina i d'un debat “intens i exhaustiu” amb tots els actors implicats. El resultat és un text extens, de més de 600 articles, que “configuren la nova justícia a Espanya del segle XXII".

"No hi ha satisfacció dels ciutadans amb la justícia i la raó fonamental és el temps de resposta. Els professionals estan molt ben formats, però no tenen els instruments adequats per traslladar els seus coneixements a un sistema àgil”, ha reconegut.

Entre els aspectes més destacats hi ha l'increment de les garanties de la independència judicial; el reforç del paper del Tribunal Suprem i, per tant, del recurs de cassació “per evitar resolucions contradictòries”; una professionalització de la justícia –Gallardón ha assegurat que la justícia interina no es pot “institucionalitzar”–; i una adequació de l'organització judicial als requeriments socials i demogràfics.

Gallardón ha destacat com a novetats la introducció de la doctrina jurisprudencial vinculant, un factor important “per reduir la incertesa, reforçar la seguretat jurídica i disminuir la litigiositat”, i també el fet que les instruccions a l'Audiència Nacional passaran a dependre de tres jutges enlloc d'un. Amb aquesta nova mesura, ha dit el ministre, es diluirà la pressió sobre el jutge únic i promourà "l'agilització del procés".

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF