Societat 01/09/2021

L'OCB denuncia que les Balears viuen una "autèntica alarma social" per les discriminacions lingüístiques

L'entitat proposa al Govern impulsar un pla de xoc dins la sanitat pública perquè és l'àmbit amb més denúncies

ARA Balears
2 min
Una usuària en un centre de salut de les Balears.

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha denunciat que les Illes Balears "viuen una situació d'autèntica alarma social" per les discriminacions lingüístiques als catalanoparlants. L'entitat assegura que després de gairebé 40 anys d'autogovern "es produeixen contínuament situacions en què les persones que opten per usar el català pateixen discriminació, en molts casos de baixa intensitat, i, en altres ocasions, autèntiques agressions", han defensat en un comunicat. "Aquest estiu s'ha fet visible una situació que fa molts anys que existeix", remarquen.

És arran d'aquesta conjuntura que proposen al Govern un pla de xoc a la sanitat pública "per garantir els drets dels usuaris a expressar-se lliurement, sense patir coaccions ni xantatges, en llengua catalana". Segons l'OCB, aquest pla hauria d'incloure quatre punts bàsics: que en els centres de salut "hi hagi un convit explícit" a usar la llengua catalana si ho desitja l'usuari; que no hi hagi "ni una sola persona" d'atenció al públic que no sigui competent en aquesta llengua; que s'apliquin les propostes de la Ponència d'anàlisi de la situació lingüística al sector sanitari del Consell Social de la Llengua i que s'avaluï "què ha fallat" en cada cas concret de discriminació.

Així mateix, l'entitat exigeix a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que "es comprometi públicament amb els drets lingüístics dels ciutadans" i que faci "una crida pública" a la ciutadania perquè usi la llengua pròpia sense por de patir discriminació. Per contra, l'OCB amenaça de posar en marxa "un conjunt de mobilitzacions" si l'Executiu illenc "continua ignorant aquesta situació. "Els atacs contra la nostra llengua no els permetrem ni amb Bauzá ni amb Armengol", tanquen.

El comunicat de l'Obra arriba després de fer-se públic públic un presumpte cas de discriminació al CAP Son Pisà de Palma, on una metgessa s'hauria negat a atendre en català una dona de 79 anys. Cal recordar que gairebé la meitat dels casos de discriminació lingüística denunciats a l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics són en l'àmbit de la salut.

stats