Què es cou?
Societat 23/04/2021

L’excel·lència gastronòmica del cafè Balear

Bep Al·lès
3 min
Les mòlleres fregides són un d’aquells plats que caldria recuperar i tenir a les cartes dels restaurants de l’illa.

CiutadellaAprofitant les Jornades de Peix de Menorca, vaig tornar a visitar, i feia temps que no ho feia, el cafè Balear, al port de Ciutadella, que és un dels grans temples de la gastronomia marinera menorquina i que recentment ha renovat el seu Sol Repsol, un dels tres que hi ha a Menorca.

Anar al Balear no és anar a menjar, sinó a gaudir d’una experiència gastronòmica en què el producte local és el protagonista. De fet, ja fa dècades que Josep Caules, en Bep del Balear, va decidir comprar una barca de bou que li garantís el subministrament de peix fresc de manera diària i acabat de pescar per al seu restaurant. A més, és coneixedor del peix i del marisc de l’illa, perquè és fill de pescadors i perquè ha estat patró major de la confraria de Ciutadella, i açò es nota quan ets al cafè Balear, on el producte és sempre de primera.

Relleu generacional

En Bep Caules ha donat a poc a poc el relleu al seu fill major, Josep Caules, per portar el timó del Balear, mentre que el seu segon fill, en Francesc, també un professional com la copa d’un pi, està al comandament de La Roma, on el segell d’aquest grup també hi és ben present i patent.

Com apuntàvem, el passat cap de setmana vam anar a tastar el menú de les Jornades de Peix, que ha organitzat l’Associació de Bars i Restaurants de PIME-Menorca i que tenen una gran acceptació pel fet que pots menjar a un preu més que assequible als grans temples de la cuina menorquina, com és el cas del cafè Balear, que ofereix, també aquest cap de setmana, el seu menú de peix per 26,50 euros. Inclou quatre entrants, quatre principals i quatre postres a escollir. El vi no hi entra.

De primers vam optar per uns ciurons amb panxa i déntol, que eren meravellosos, amb el seu punt encertat de cocció tant del peix com de la panxa, a més d’un encertat punt de coent. Plat de cullera en un dissabte, com el passat, en què la pluja en va ser la protagonista, i aquests plats reconfortants anaven més que bé. També vam tastar el seu carpaccio de rap de Menorca, elaborat amb mestria, amanit amb oli d’oliva extra verge i ecològic de Sant Felip, de la tramuntana de Ciutadella. Gràcies a Josep Caules, que ens va servir a la perfecció (va ser reconegut com a millor cap de sala i sommelier de Menorca per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears), vam poder tastar el tàrtar de gamba blanca de Menorca, coneguda també com a gamba panxuda, amb un carpaccio de peus de porc. Excel·lent i sublim aquest mar i muntanya que marida el marisc amb el porc i que ens sorprèn fins i tot a aquells per a qui els peus de porc no són sants de la nostra devoció.

De segon vam optar per unes mòlleres fregides, pescades per la Rosa Santa, i que són un dels peixos que més m’agraden. De fet, és un d’aquells peixos que tenc a la meva memòria gastronòmica pel fet que era un peix, la mòllera de roca, que no solia mancar a ca nostra almanco una vegada cada quinze dies, i més si era en temps de quaresma. La mòllera és un d’aquells peixos que caldria recuperar i tenir, simplement fregida, a les cartes dels restaurants de l’illa. La meva parella va escollir la recomanació de Josep Caules, un filet de pagre amb una salsa que ens recordava la biscaïna i que es presentava majestuós, amb el seu perfil de peix noble, d’un dels grans senyors de la mar, que al Balear el cuinen amb mestria, amb aquell punt exacte perquè el peix no quedi ni massa cru ni massa fet, que conservi la textura, el sabor de mar i amb una presentació impecable. Potser és aquí on hem vist una major evolució al Balear amb la nova generació dels Caules, en la presentació i execució dels plats, com també se n’ha de destacar la carta de vins, una de les més completes de Ciutadella.

Tot bon dinar diuen que ha d’acabar amb unes bones postres i així va ser. Un sorbet de cava i una mousse de textures de tem (farigola) embolicada en pasta fil·lo i gelat, que demostra que la nova rebosteria menorquina és també ben present en aquest restaurant on el producte és la seva principal garantia i que s’ha de redescobrir amb aquestes Jornades de Peix de Menorca, o bé amb els menús que ofereix els migdies, que són també per tenir en compte.

stats