Societat 14/03/2022

L'Ajuntament de Palma impulsa una campanya per apropar el català als nouvinguts

L'àrea de Política Lingüística repartirà fullets en set idiomes amb raons per aprendre la llengua de le Illes

ARA Balears
2 min
Imatge de la roda de premsa en què s'ha presentat la campanya de promoció del català.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha impulsat una nova campanya per apropar el català als nouvinguts de Palma. L'àrea d'Educació i Política Lingüística repartirà fullets en set idiomes –català, castellà, anglès, xinès, francès, àrab i alemany– per explicar la presència del català a Palma i les raons i avantatges personals i socials per aprendre la llengua pròpia de les Illes, segons ha explicat aquest dilluns el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió.

Els fulls també tenen un codi QR per accedir a la Guia de Recursos de la Llengua Catalana a Palma, que informa dels recursos per promocionar, utilitzar, aprendre, protegir i defensar la llengua pròpia. A més, s'han imprès 1.500 exemplars de la guia que es distribuiran a partir d'aquest dilluns a les Oficines d'Atenció a la Ciutadania, entitats i institucions que atenen els nouvinguts.

"La línia que s'ha de seguir és de sensibilització i de donar eines als ciutadans que ho necessiten perquè puguin conèixer la nostra llengua, la llengua catalana", ha defensat Carrió. Cal dir que el Punt d'Informació i Assessorament del Servei de Dinamització Lingüística ha rebut 71 consultes els anys 2021 i 2022, tant de manera telefònica com telemàtica.

Clubs de lectura i rutes

El Servei de Dinamització Lingüística també organitza activitats per promoure l'aprenentatge i ús de la llengua catalana. Una de les novetats en aquest aspecte és el Club de Lectura que es fa al col·legi Sant Josep Obrer, que s'ha organitzat de manera conjunta amb alumnes de segon de Batxillerat. Es tracta de donar un entorn per parlar i practicar el català a través de la lectura, amb llibres que cedeix el Servei.

A final de març també hi haurà clubs de lectura als centres d'adults La Balanguera i Son Canals, en què també podran participar els veïns. En aquest cas, l'activitat s'adreça a persones que tenen poc domini del català i que en volen millorar tant la comprensió lectora com l'expressió oral. Aquestes trobades constaran de deu sessions i duraran fins al juny.

D'altra banda, també s'ha organitzat el club de conversa Tertúlia, un espai per practicar l'idioma i desenvolupar habilitats socials. Està format per un màxim de quinze participants, amb una persona encarregada de la dinamització i un guió orientatiu per estructurar les converses. L'activitat, que va començar el 8 de març, es du a terme a una cafeteria de Palma i és conduïda per Maria Clapés, professora de català i autora del llibre Habitem-nos, i la Institució Moll.

D'altra banda, també es faran visites guiades sota el títol 'Parlam de Palma en català! Es tracta de rutes i itineraris per indrets culturals i artístics de Ciutat que, alhora, serveixen per aprendre la llengua pròpia. De fet, les visiten s'aprofiten per explicar els significats de paraules específiques i presentar frases fetes i expressions. Les visites es fan de manera ordinària cada quinze dies i també se'n fan d'extraordinàries en dies assenyalats i dates commemoratives.

stats