Violència sexual
Societat 17/11/2022

Els jutjats valencians revisen 25 sentències per la llei del 'només sí és sí'

En 14 casos ja s'ha demanat a la Fiscalia i a les parts personades que es pronunciïn sobre la modificació de les penes

2 min
Una jove sosté un full amb una consigna contra la violència masclista i la violació en grup a Callosa d’en Sarrià

ValènciaEls jutjats del País Valencìa estan revisant 25 sentències condemnatòries per delictes sexuals després de l'entrada en vigor de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com a llei del només sí és sí.

En concret, i segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), les audiències provincials estan revisant, ja sigui d'ofici o bé a petició dels condemnats, 25 sentències: quatre a la de la província de Castelló, 19 a la de València i dues a la d'Alacant.

Segons les mateixes fonts, en 14 d'aquests casos ja s'ha donat trasllat a la Fiscalia i a les parts personades de la petició perquè es pronunciïn sobre si consideren pertinent la modificació de les penes. Un cop recollida la valoració de les parts, els tribunals dictaran les resolucions. Tal com han subratllat des del TSJPV, a hores d'ara, cap jutjat valencià ha acordat la modificació de la pena de cap condemnat, ni tampoc la seva excarceració.

La informació feta pública pel TSJPV, difosa en resposta a les consultes fetes per diferents mitjans de comunicació, es produeix després de l'alarma generada en fer-se públic que diversos tribunals han revisat algunes sentències ja dictades i han rebaixat les penes d'agressors condemnats d'acord amb el que diu la nova norma. 

Les revisions ja fetes pels tribunals han provocat un dur enfrontament entre la cúpula judicial i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha acusat els magistrats de fer-ne una interpretació "masclista" i d'aplicar la llei "erròniament o de manera defectuosa". Les paraules de Montero han indignat el poder judicial, que ha expressat "la més ferma repulsa als intolerables atacs" als jutges. La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha emès un comunicat on apunta que aquestes declaracions "minen la confiança de les víctimes" en les administracions i en la justícia, i augmenten "la seva desprotecció". 

stats