Jutgen el fill de Cursach per fer-se passar presumptament per un testimoni i acusar Penalva i Subirán de pressions

La Fiscalia l'acusa de calúmnies i demana una multa de 5.400 euros

El fill de Bartolomé Cursach, Bartolomé Cursach Hernández, ha declarat aquest dilluns al jutjat Penal número 6 de Palma per, presumptament, haver suplantat la identitat d'un testimoni de la macrocausa en què està investigat el seu pare. Els fets varen ocórrer el novembre del 2018 quan presumptament el fill de l'empresari va publicar un comentari a un diari digital en una notícia relacionada amb el cas sota el nom i cognom d'una persona que anteriorment havia declarat contra Cursach durant la instrucció del jutge Manuel Penalva i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán. El processat, però, ha negat haver-ho fet.

En el comentari, acusava els dos instructors: "Com a testimoni protegit que soc, he d'admetre que també vaig patir pressions del jutge i el fiscal perquè m'inventàs acusacions". El missatge va ser publicat dues hores més tard que el vertader testimoni comentàs la notícia i amb lleugeres modificacions en el nom d'usuari respecte del primer. Després de veure això, l'afectat va presentar una denúncia i la Policia Nacional va iniciar una investigació que va revelar que l'adreça IP des de la qual es va publicar s'ubicava en una adreça que el processat feia servir com a residència habitual.

Juntament amb això, els investigadors varen descobrir que el router associat a aquesta adreça IP s'havia destruït cinc dies després de la publicació del comentari. D'aquesta manera, s'eliminava la possibilitat de rastrejar els dispositius que hi podrien haver estat associats. 

El Ministeri Fiscal atribueix a Bartolomé Cursach Hernández un delicte de calúmnies, fet que manté, així com la pena de 5.400 euros de multa. Per la seva banda, l'acusació particular –en representació del testimoni afectat–, representada per Álvaro Martín ha demanat acusar-lo també d'un delicte d'usurpació, en tant que es va "fer passar per una altra persona". En ambdós casos demana una pena de tres anys de presó i, a més, una indemnització de 12.000 euros per al seu client.

Si bé el fill de l'empresari ha reconegut que la casa a la qual es vincula l'adreça IP era el domicili on vivia amb la seva parella i dues persones més, ha negat els fets dels quals se l'acusa. En la seva defensa, ha manifestat que la seva xarxa sense fils no tenia contrasenya, cosa que ell mateix va decidir per no haver-la de donar a les visites cada vegada.

En la seva declaració durant el judici, el tècnic forense d'informàtica de la Policia Nacional ha considerat que deixar la xarxa wifi sense contrasenya era "molt imprudent". A més, ha assenyalat que, malgrat que estigués oberta, és difícil accedir als dispositius que hi estan connectats per tal d'actuar sota aquella IP i que per això caldria fer ús de sistemes com "virus o troians".

Tot i que el judici ha quedat vist per a sentència, la Fiscalia ha considerat que ha quedat "acreditada la comissió d'un delicte de calúmnies i la seva autoria". Les calúmnies, per altra banda, també han quedat "provades", atès que per mitjà del comentari publicat imputava a Penalva i Subirán "una determinada acció criminal".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF