Societat 20/08/2018

La justícia belga es pronunciarà dimarts sobre l'entrega de Valtonyc

Un jutge de Gant decidirà sobre l'euroordre emesa per l'estat espanyol perquè el raper mallorquí compleixi una condemna de tres anys i mig

2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

Un jutge de Gant (oest de Bèlgica) es pronunciarà aquest dimarts per primera vegada sobre l'euroordre d'arrest emesa per l'estat espanyol contra el raper Josep Miquel Arenas 'Valtonyc', perquè compleixi una condemna de tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.

L'audiència està programada per a les 9 h al Palau de Justícia de Gant. Valtonyc atendrà després els mitjans de comunicació, segons han informat aquest dilluns els seus advocats.

El raper mallorquí no es va presentar davant l'Audiència Nacional el passat 24 de maig, quan finalitzà el termini atorgat per la justícia espanyola per entrar a la presó. Va ser llavors quan Valtonyc decidí fugir a Bèlgica. El tribunal espanyol dictà aquell dia una ordre de detenció estatal, europea i internacional.

Un jutge d'instrucció belga decidí el passat 5 de juliol mantenir Valtonyc en llibertat "sense condicions" en espera que un altre magistrat estudiàs la seva possible entrega, segons confirmà llavors el seu advocat, Paul Bekaert, lletrat també de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i els seus exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, que també varen fugir a Bèlgica.

Des que no es va presentar davant l'Audiència Nacional la data prevista, es va especular sobre la ubicació del raper, qui a final de juny publicà una fotografia a Twitter en què s'intuïa que podia ser a Bèlgica.

Dos dies més tard, la fiscalia de Flandes Occidental va confirmar que havia rebut l'euroordre d'entrega per part de les autoritats espanyoles.

Valtonyc, de 25 anys, explicà el passat 5 de juliol en una roda de premsa a Brussel·les que actualment viu a Gant, on ha trobat feina com a informàtic, d'acord amb la seva formació. En canvi, a Mallorca treballava com a fruiter perquè "no trobava feina" del seu àmbit, segons assegurà.

"Confii plenament en la justícia belga i la justícia europea, que estan de part dels drets humans i fonamentals. Som lliure i puc dir content que ara faria dos mesos que seria a la presó si no fos pel suport popular", declarà llavors.

stats