La justícia belga es pronuncia aquest dilluns sobre la possible extradició de Valtonyc

Els advocats del jove es mostren optimistes i esperen que la decisió sigui favorable al seu defensat

Un jutge belga decidirà aquest dilluns si executa l' euroordre  i extradita a Espanya el raper Josep Miquel Arenas, conegut com  Valtonyc , condemnat a una pena de tres anys de presó per apologia del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces.

El passat 3 de setembre un jutge de Gant, on  Valtonyc  ha fixat la seva residència, va citar les parts per a aquest dilluns després d'escoltar la fiscalia i la defensa del jove, que exerceixen els advocats Paul i Simon  Beckaert  i Gonzalo  Boye .

La defensa del raper mallorquí va dir després d'aquella vista que havia quedat "clar que no es tracta de delicte de terrorisme"; els advocats varen assegurar que tenen al seu favor el fet que no hi ha doble incriminació, això és, que els delictes pels quals va ser condemnat a Espanya no tenen un equivalent automàtic en el dret belga.

Així mateix, tant  Valtonyc  com els seus advocats varen insistir que recorreran la sentència que es dictarà demà si implica l'extradició, encara que sigui solament pel delicte menys greu, d'amenaces, amb pena de sis mesos, la qual cosa l'eximiria d'entrar a la presó.

La decisió d'aquest dilluns podrà ser recorreguda els quinze dies següents davant la segona de les tres instàncies judicials a les quals pot elevar-se el cas, si se succeeixen els recursos.

El raper no es va presentar davant l'Audiència Nacional el passat 24 de maig, quan concloïa el termini donat per la Justícia espanyola per entrar a la presó per complir la seva condemna, i va marxar d'Espanya.

Després de diversos mesos en parador ignorat,  Valtonyc  va reaparèixer en una roda de premsa a Brussel·les el 5 de juliol en la qual va explicar que vivia a Gant (a la regió de  Flandes) , on treballa com a informàtic i on continua amb els seus projectes musicals.

El tribunal espanyol va dictar una ordre de crida i cerca nacional, europea i internacional que va ser admesa per la fiscalia de  Flandes Occidental, amb la qual cosa el cas va quedar en mans de la justícia belga.

El 5 de juliol un jutge d'instrucció belga va decidir mantenir a  Valtonyc  en llibertat condicional a l'espera que un altre magistrat estudiàs el possible lliurament, per la qual cosa no pot sortir del país.

Des de llavors s'ha fet una primera audiència, el 21 d'agost, en la qual el magistrat va donar més temps a les parts i va fixar una nova vista per a dia 3 de setembre, en la qual, després d'escoltar la fiscalia i la defensa, es va fixar el 17 de setembre com a data per decidir.

En les darreres setmanes  Valtonyc  ha participat a Bèlgica en actes al costat de l'expresident català Carles  Puigdemont  i dels exconsellers fugits a aquell país, com la celebració de la  Diada  de Catalunya a la residència de  Puigdemont a Waterloo i l'estrena de la pel·lícula " Miss  Dalí", del director Ventura Pons, a Brussel·les.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF