Societat 06/02/2019

Justícia ha demanat a cinc ajuntaments de Balears que retirin els vestigis franquistes

El Ministeri s'ha dirigit als ajuntaments de Felanitx, Maó, sa Pobla, Santanyí i Son Servera

Ara Balears
1 min
Placa de carrer en honor al bisbe Miralles

PalmaEl Ministeri de Justícia del govern espanyol ha sol·licitat a 656 ajuntaments, entre els quals hi ha cinc ajuntaments de les Balears, que retirin els vestigis franquistes que encara queden als seus espais públics, com els 1.171 carrers i places que conserven noms de figures de l'època de la dictadura.

En el cas de les Balears, Justícia s'ha dirigit als ajuntaments de Felanitx, Maó, sa Pobla, Santanyí i Son Servera.

La sol·licitud, explica Justícia, s'empara en el compliment de la Llei de memòria històrica del 2007 i del treball de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que ha detectat que destacades figures del franquisme donen nom a 1.171 places i carrers espanyols repartits en més de 637 municipis.

El Ministeri assenyala que tots aquests governs municipals han rebut una carta del director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez López, que sol·licita certificació sobre "la no existència de simbologia d'exaltació en el seu municipi" i, en cas que n'hi hagués, "procedeixi a executar" la Llei de memòria històrica.

D'aquesta manera, insta a elaborar un catàleg de vestigis municipals, "amb la seva immediata retirada dels escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació de la revolta militar i la repressió de la dictadura".

L'objectiu és refermar l'esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre la Constitució, afegeix l'article, que estableix també que "les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran mesures per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura". Entre aquestes mesures podrà incloure's la retirada de subvencions o ajudes públiques.

stats