Xarxes socials
Societat 22/06/2022

Els jubilats s'apunten a TikTok: “Potser ja és hora que comencem a envellir d'una altra manera”

Els anomenats ‘grandfluencers’ mostren una nova visió de la vellesa a les xarxes socials

Charley Locke / The New York Times
4 min
La pàgina de Tik Tok de Old Gays

Cathedral CityRobert Reeves, de 78 anys, passa bona part dels dies a la piscina, prenent el sol del desert amb els seus amics i veïns. Parlen de les seves novetats i graven vídeos que publiquen a les xarxes socials, on, amb el nom col·lectiu d'Old Gays, sumen milions de seguidors. La majoria d'influencers que pots veure a TikTok viuen en mansions on graven contingut i quasi no tenen edat per signar legalment un contracte de lloguer. Però ells i els seus companys grandfluencers són la prova que gravar vídeos virals sota un mateix sostre no és exclusiu dels joves. I encara que aquests tiktokers de la tercera edat actuen davant la càmera, també comparteixen una nova visió del que significa viure amb sentit en una edat avançada.

@oldgays Visit the link in our bio to learn more and download #MyFourFabulousUncles. A special thanks to @Fiverr freelancers @laurenbusser (copywriter) & @deivisandoval (illustrator) for their incredible work on this project! #Ad #Pride #MadeOnFiverr ♬ Music In Your Heart (Instrumental) - BLVKSHP

El 2030 uns 70 milions de persones als Estats Units tindran més de 65 anys: per primera vegada el país tindrà més persones grans que criatures. La majoria dels estatunidencs amb una edat avançada viuen sols o amb la seva parella, i així volen seguir: una enquesta recent d'AARP, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a la gent gran, va revelar que el 86% dels més grans de 65 anys volen envellir a casa seva i no en una residència. Però per a les persones que han perdut la mobilitat, l'augment del cost de l'atenció domiciliària a vegades resulta massa car. Fins i tot aquells que poden passar sense cap suport s'enfronten a riscos de solitud i depressió. En lloc de dependre de parents més joves o estranys que reben un sou per cuidar-los i acompanyar-los, per què no donar-se suport mútuament? “A mesura que arribem a la vellesa, el que s'espera és que et traslladis a una llar d'ancians. Moltes persones grans accepten aquest estil de vida”, explica Robert Reeves. “El que estem fent nosaltres, a través de la força de la nostra amistat i suport mutu, està canviant la manera com es viu la vida”, diu Reeves.

Família triada

Quan els quatre membres d'Old Gays van començar a publicar a TikTok el desembre del 2020 ja portaven mig segle d'amistat entre ells. Reeves i  Bill Lyons es van conèixer a San Francisco, durant la dècada dels 80. Mick Peterson va arribar més tard, el 2013, quan va respondre a l'anunci classificat de Reeves sobre una habitació de lloguer en una casa apta per a persones homosexuals i nudistes. El 2014 va arribar Jessay Martin, que va entrar a viure en una casa a l'altre costat del carrer. Anys més tard, un veí més jove, Ryan Yezak, de 35 anys, que havia parlat amb ells durant les passejades dels seus gossos, va suggerir que filmessin alguns vídeos per a Grindr, la plataforma en què ell treballava. Ben aviat van estar a punt per portar el seu talent a una plataforma més gran.

Avui tenen 7,1 milions de seguidors a TikTok i centenars de milers a Instagram, entre ells Rihanna, Jessica Alba, Rosie O’Donnell, Drew Barrymore i Llanci Bass. Es reuneixen al costat de la piscina de dilluns a divendres al voltant de les 10.30 del matí, assagen i graven vídeos que Yezak edita i publica.

Adi Azran, de 27 anys, productor de contingut a Flighthouse Media, un estudi que fa vídeos de TikTok, va sentir que havia tingut una epifania creativa quan el juny passat el seu amic Brandon Chase, de 25 anys, li va ensenyar un vídeo de @ourfilipinograndma, amb 12,3 milions de vistes, en el qual l'àvia filipina del compte diu una frase per lligar. Durant els mesos següents, Azran i Chase van idear un guió per a una sèrie sobre diversos jubilats que vivien sota el mateix sostre. Els seus vídeos de Retirement House són més ximples que impactants: sincronització de llavis amb cançons de moda, bromes pesades entre ells. I, encara que es continua notant una mica que hi ha un guió, s'allunyen dels papers anteriors que tenien com a actors.

“Porto 30 anys actuant i he fet un munt de coses”, explica Monterey Morrissey, de 71 anys. “I aquí em teniu gravant un vídeo de 10 segons en un iPhone, i tres milions i mig de persones el veuen”. (El grup té 3,6 milions de seguidors a TikTok i 184.000 a Instagram.)

Un nou guió per a la vellesa

Un dijous corrent a la Retirement House –un plató que hi ha a Hollywood i que lloguen per hores– s'hi poden fer dues gravacions a la vegada. D'un banda, a la cuina, Chuck Lacey, de 70 anys, i Jerry Boyd, de 76, mengen mores abans de provar una varietat de menjars àcids davant la càmera, fent ganyotes amb llimones. Al pati posterior, Patti Yulish, de 81 anys, interpreta un rap mentre Azran li tradueix l'argot d'internet. (“Bubbe –li diu cridant-la pel nom del seu personatge– ¿saps què significa sneaky links?”, referint-se a una relació sexual clandestina). Les pallassades grupals de Retirement House són un contrapunt ben rebut enfront de les històries d'ancians aïllats que s'extingien discretament en asils durant la pandèmia. “Veus moltes històries de gent gran que no és feliç, perquè a mesura que envelleixes perds amics, perds familiars, no tens amb qui compartir la teva vida”, explica Reatha Ramat, de 72 anys. “En realitat estem fent records compartits junts, i estan gravats”.

Aquest compte de TikTok està dient als seus seguidors que “no han de seguir el camí habitual a la vellesa”, diu Baker. “Potser ja és hora que comencem a envellir d'una altra manera”. Al mateix temps, més d'un milió d'adults d'edat avançada als Estats Units viuen en llars d'ancians, i alguns d'ells també s'estan tornant virals a TikTok. “Al principi era només una petita broma”, va comentar Lou Scott, de 78 anys, que viu en un asil a Burr Ridge, Illinois. “Després es va tornar viral i vaig pensar: «Tal vegada tinc un talent ocult»”. Ara és un convidat regular a Spectrum Retirement TikTok (93.000 seguidors), que presenta residents dels seus centres per a persones grans de tot el país.

Scott va gravar el seu primer vídeo just després de passar un mes sol a la seva habitació. La resposta que va obtenir el va sorprendre: va rebre milers de m'agrada i comentaris dels espectadors, que li demanaven que fos el seu avi i que esperaven ser com ell quan es fessin grans. “M'ha portat gent”, va dir. “Quan et tornes inquisitiu, mantens la teva ment i el teu cos actius”. Els vídeos de Spectrum Retirement ofereixen una visió més modesta de l'envelliment en comú que els seus homòlegs de Hollywood: bromes pesades en lloc de festes al pati amb palmeres; llums fluorescents en lloc d'anells lluminosos. Però expressen el mateix missatge profund. “Les persones continuen sent persones, encara que visquin en una residència per a gent gran”, reivindica Scott.

stats