Avui coneixem
Societat 17/11/2019

Juanjo Cledera: "Hi hauria d'haver més al·lots en estudis com els d'Educació Infantil"

Aquest jove es prepara per ser professor dels més petits envoltat de companyes i espera que determinades professions deixin de ser una qüestió femenina

Maria Llull
3 min
Juanjo Cledera prepara una recopilació de relats nascuts arran de les seves lletres

PalmaJuanjo Cledera (Alaró, 1997) estudia el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Educació Infantil a l'Antoni Maura. A la seva classe, hi ha 29 alumnes, només 3 dels quals són homes. Aquest jove estudiant espera que la igualtat arribi a professions que han estat típicament femenines. Mentrestant, gaudeix de fer pràctiques en escoletes i de l'escriptura, la seva altra passió.

Per què vàreu decidir estudiar Educació Infantil?

Va ser com un impuls. En acabar l'ESO vaig decidir estudiar electricitat, però no em va agradar. Sempre he estat envoltat d'infants més petits i m'hi vaig decidir. El que més m'agrada són els infants.

Les dones són majoria a l'aula?

Sí. A classe hi ha 29 persones, i només som 3 homes. Pens que hi hauria d'haver més al·lots en estudis com els d'Educació Infantil. De fet, a nocturn no hi ha cap al·lot que estudiï això. Hem parlat d'aquest tema a classe i crec que les meves companyes estan contentes que siguem allà. No veig bé que hi hagi professions que es considerin típicament per a dones, perquè els homes també les han de poder fer. Hi hauria d'haver més igualtat.

Encara sorprèn que un home vulgui ser professor en una escoleta?

Sí, però encara em sorprèn més a mi que hi hagi tan pocs homes que ho vulguin ser. Una amiga que es va començar a formar abans que jo m'ho va dir, però no pensava que fos així.

Què us agrada més dels vostres estudis?

Sobretot m'agrada tot allò relacionat amb potenciar la imaginació i la creativitat dels infants. He fet pràctiques en una escoleta i he treballat l'observació, i em sembla increïble quantes maneres hi ha d'estimular-los.

Quins corrents pedagògics us atreuen més?

Un poc de tot, però la pedagogia Waldorf m'agrada molt. Es poden fer juguetes amb materials naturals i els infants poden desenvolupar el joc simbòlic. És meravellós que un infant pugui imaginar que una pinya caiguda d'un arbre és un cotxe.

Què voleu fer en acabar els vostres estudis?

Vull anar a la universitat, perquè m'han recomanat que estudiï la carrera. Crec que també podria encaixar molt bé a Primària.

Us formau per treballar dins el sistema educatiu. Què voldríeu millorar-ne?

Hi ha professors que no innoven i encara es limiten a llegir el llibre a classe. Ho he vist sobretot a Batxillerat. El meu objectiu com a docent és cercar la manera d'estimular els infants. És una llàstima que n'hi hagi que no volen que sigui dilluns perquè han d'anar a classe. Però en aquesta FP també m'he trobat que els professors ens intenten explicar els casos des d'un vessant pràctic, que ens ajuda a identificar i entendre les coses. Una altra cosa que no trob justa és el sou que cobren molts docents, perquè l'educació és una tasca molt important per a la societat.

Què és el que us agrada més d'estar amb infants?

M'agrada la seva manera de ser, que són molt espontanis i molt sincers. Et volen involucrar en el seu món i això ho trob fantàstic.

A part d'estudiar per ser professor, també sou raper...

Sí. Vaig entrar en aquest món després d'una mala experiència amorosa i ja fa set anys que escric cançons.

Què us aporta el rap?

Hi he trobat molta complicitat i és una manera que tenc de poder desfogar-me. Escric coses que no dic a ningú i d'algunes en faig cançons. També m'ha aportat noves amistats. M'agradaria dedicar-m'hi, però és molt complicat. Em sorprèn que hi hagi coses que no tenen mèrit que es fan virals, i que gent que treballa i intenta trobar una sortida de vegades quedi estancada.

Què pensau del fet que hi hagi rapers i artistes, com Valtonyc, condemnats per les seves lletres?

Ho trob una barbaritat. T'has de poder expressar fent un cafè o fent una cançó. El respecte a les opinions dels altres és molt important. La llibertat d'expressió s'exerceix sobretot quan no estam d'acord amb el que diu l'altre. El meu somni és ser escriptor.

Estau escrivint alguna cosa, a part de les cançons?

Escric un llibre de relats, que han sorgit a partir de les cançons. Però ara estic una mica estancat en el procés perquè encara no tenc clar quin volum hauria de tenir el llibre, que a hores d'ara té 40 relats.

stats